Polen deltager med soldater og Krab-artilleri på øvelsen Dynamic Front.

Polen deltager med soldater og Krab-artilleri i øvelsen. Foto: NATO ARRC / Forsvaret 

Af Forsvarskommandoen
Opdateret kl 1400 med nye billeder
Opdateret kl 1440 med HIMARS-video

Igennem den seneste uge er over 500 udenlandske soldater og deres udstyr ankommet til Oksbøl kaserne og øvelsesterræn fra 8 forskellige lande - og i disse dage går det løs med den amerikanskledede øvelse Dynamic Front, som er den største artilleriøvelse på dansk jord i 30 år.

Det amerikanske raketartillerisystem HIMARS affyrer raketter, tunge morterer fra Danmark og haubitser fra Frankrig, Polen og USA skyder med granater, amerikanske F-16 kampfly yder ildstøtte fra luften og skibe fra NATOs stående flådestyrker yder ildstøtte fra søsiden.

 

En vigtig del af øvelsen er, at artillerienhederne træner i kommunikationsstandarden ASCA. Artillery Systems Cooperation Activities (ASCA) er en softwarestandard, som sikrer én sammenhængende kommunikationslinje, der forbinder såkaldte artilleri-kommando- og kontrolsystemer med hinanden.

Amerikansk HIMARS skyder i Oksbøl. Video: Forsvaret

Dynamic Front foregår ikke kun i Danmark. Samtidig med skarpskydningen i Oksbøl er der også aktiviteter i Grafenwöhr i Tyskland. Det er den amerikanske 56th Artillery Command, der står for den overordnede styring af Dynamic Front. Den del af øvelsen, der foregår i Danmark, er ledet af hovedkvarteret for Allied Rapid Reaction Corps (ARRC), som til daglig har base i Storbritannien.

De danske øvelsesdeltagere kommer primært fra 1. Artilleriafdeling, som er en af enhederne under 1. Brigade.


Over 500 soldater fra over ti forskellige lande er kommet til Oksbøl i forbindelse med Dynamic Front. Udover selve artilleri-øvelsen, så er det også en vigtig opgave at øve rollen som værtsnation for allierede styrker. I en krise– eller krigssituation skal allierede styrker sandsynligvis igennem Danmark på vej til operationsområdet.

Det er Hæren, der koordinerer indsatsen for at få de udenlandske enheders ophold i Danmark til at fungere under Dynamic Front, mens Forsvarskommandoen, Hjemmeværnet, Flyverkommandoen, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Politiet, Transportministeriet og Varde kommune også bidrager til opgaven.


Dansk Cardom skyder under Dynamic Front.

Dansk Cardom skyder under Dynamic Front. Foto: Stine Holbech / Forsvaret