Danske instruktører underviser i ild og bevægelse.

Danske instruktører underviser i ild og bevægelse. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Det har været fem ugers intensiv træning, som de ukrainske soldater har gennemgået i Storbritannien. Her har omkring 65 danske instruktører og soldater uddannet ukrainerne fra rekrutter til soldater.

 

De har igennem ugerne fået undervisning i alt fra basal våbenhåndtering, krigens love og førstehjælp til, hvordan de overnatter i naturen, bevæger sig i terræn og kæmper som enkeltmand.

 

”Uddannelse er gået godt og de ukrainske soldater har været meget engagerede og lærenemme. De har nået et højt niveau på kort tid, synes jeg. Og for os danskere har det været en stor faglig oplevelse at være her. Det er virkeligt en opgave, der giver mening,” siger Kristian, som er chef for det danske instruktørhold i Storbritannien.

 

Efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 har Danmark i tæt sammen med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine. Danmark har støttet det britisk-ledede træningsprojekt med danske soldater og instruktører siden det tidlige efterår 2022.

 

Læs mere om Forsvarets udvidede støtte til Ukraine.

 

Det er tredje hold ukrainske soldater, som Danmark har trænet og uddannet i Storbritannien og på blot fem uger har de danske instruktører uddannet og trænet civile ukrainere, så de nu fremstår som dygtige soldater med de rette færdigheder, der er klar til at blive indsat der, hvor der er brug for dem.

 

”Det er en utrolig vigtig opgave, som Forsvaret løser her. Med uddannelsen af de ukrainske soldater løfter vi et stort ansvar for at støtte Ukraine i deres forsvarskamp mod den russiske invasion,” siger Michael Frandsen, der er chef for Forsvarets uddannelsesstøtte til Ukraine.

 

Uddannelse af ukrainske soldater i bykamp.

Uddannelse af ukrainske soldater i bykamp. Foto: Forsvaret

Danmark har støttet træningsaktiviteter i Ukraine siden 2015 under den britisk-ledte  operation Orbital. Formålet med Operation Orbital var at træne ukrainske soldater i grundlæggende militære færdigheder og operationsplanlægning. Dertil kom også en håndfuld udsendte rådgivere, som var placeret forskellige steder på henholdsvis strategisk, operativt og taktisk niveau og støttede med bl.a. reformering og uddannelsesudvikling i det ukrainske forsvar.

 

Efter planen skal Danmark træne flere ukrainske rekrutter i Storbritannien i løbet af 2023.

Faktaboks

Det danske træningsbidrag består af soldater fra Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet og Hjemmeværnet samt bidrag fra flere styrelser under Forsvarsministeriet.

 

Efter afslutningen af den grundlæggende uddannelse i Storbritannien overtager det Ukrainske forsvar ansvaret for soldaternes videre tjeneste og uddannelsesforløb.