Danske og amerikanske soldater på Almegaards Kaserne på Bornholm. I baggrunden ses den containerbaserede missilplatform.

Danske og amerikanske soldater på Almegaards Kaserne på Bornholm. I baggrunden ses den containerbaserede missilplatform. Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class James S. Hong

Af Forsvarskommandoen

 

I weekenden ankom en amerikansk enhed til Bornholms Lufthavn med C-17 transportfly. Det var startskuddet til den amerikanske 6. flådes ”Danish Strait Rehearsals”, hvor de øver sig i at deployere en containerbaseret missilplatform til langtrækkende missiler hos allierede nationer.

 

Den amerikanske Containerbaserede missilplatform ankommer til Bornholms Lufthavn. Det øger den amerikanske flådes fleksibilitet, at den udover skibsbårne missiler har mulighed for at opstille den containerbaserede missilplatform kan på land.

Den amerikanske Containerbaserede missilplatform ankommer til Bornholms Lufthavn. Det øger den amerikanske flådes fleksibilitet, at den udover skibsbårne missiler har mulighed for at opstille den containerbaserede missilplatform på land. Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class James S. Hong

Det Bornholmske Hjemmeværn har på en feltøvelse trænet i at yde værtsnationsstøtte til en udenlandsk enhed, men nu prøver de den opgave i praksis. For chefen for Det Bornholmske Hjemmeværn og garnisonskommandant på Bornholm oberstløjtnant Kenneth Kim Nielsen siger: 

 

”Det at have besøg af amerikanerne har givet os mulighed for at få afprøvet vores del af værtsnationsstøtten. Det har givet os nogle læringspunkter, selv om vi har løst opgaven meget tilfredsstillende. Det gør os bedre, sådan at Danmark fremstår som en troværdig partner for vores NATO-allierede, der ønsker at passere gennem landet”.

 

Både soldater fra Hjemmeværnet, der står for sikkerheden, men også mange af garnisonens civile ansatte fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har været travlt beskæftiget med at være gode værter for de amerikanske soldater.

 

”Den del af garnisonen, som primært har haft et ansvar i forbindelse med værtsnationsstøtten er det Det Bornholmske Hjemmeværn. Hertil kommer Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som har støttet med indkvartering og forplejning. I bund og grund har det meste af Almegaards Kaserne været involveret i at støtte amerikanerne. Udover støtten fra garnisonen har Bornholms Lufthavn og Bornholms Politi leveret en særdeles fleksibel støtte”  siger oberstløjtnant Kenneth Kim Nielsen.

 

”Amerikanerne har været utrolig fleksible og nemme at arbejde med. Det viser, at når alle kender standarderne, så kører det hele meget nemmere. Det er jo derfor, vi øver os. Vi har været utrolig glade for at have dette arrangement med amerikanerne”, tilføjer han.

 

 

Ingen aktuel trussel

 

Der er pt. ikke en øget trussel mod Bornholm eller resten af Danmark, men skulle situationen blive forværret, er det vigtigt, at samarbejdet med udenlandske enheder er godt forberedt, mener oberstløjtnant Kenneth Kim Nielsen.

 

”Hvis – gud forbyde det – at vi kommer i en situation, hvor vi skal gøre det her i en skarp situation. Så gør hele indøvelsen, at tingene bliver meget lettere og det kan foregå fleksibelt og hurtigere, end hvis vi ikke havde øvet det. Øvelse gør mester”, siger han.

 

Læs også en artikel på den 6. amerikanske flådes website om aktiviteterne på Bornholm.