Danmark er i disse dage et knudepunkt, når amerikanske helikoptere, gods og køretøjer skal transporteres gennem Danmark i forbindelse med den store NATO-øvelse Steadfast Defender. Værtsnationsstøtten til USA er en vigtig opgave for Forsvaret og andre myndigheder.

Amerikanske Black Hawk helikoptere i Kalundborg da de ankom i april. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Mindre grupper af amerikansk helikoptere kan i denne uge ses i luften over Sjælland. De amerikanske helikoptere flyver ind fra Sverige, hvor de har deltaget i den store NATO-øvelse Steadfast Defender. Helikopterne skal nu tilbage til USA, og det foregår via lufthavnen Roskilde og havnen Kalundborg, hvor fra helikopterne bliver sejlet ud med et fragtskib. 

 

Der er i forbindelse med transporten etableret et midlertidigt militært område i en del af lufthavnen i Roskilde og på en del af havnen i Kalundborg.

 

Læs mere om den danske værtsnationstøtte til USA her.

 

Fakta

Steadfast Defender 24 består af en række NATO-øvelser og operationer på tværs af Europa i foråret 2024. Formået med øvelsen er at træne alliancens opdaterede forsvarsplaner og vise enhver potentiel aggressor, at
NATO kan stå sammen, flytte sine enheder i fællesskab og forsvare sig sammen.

 

Læs mere om Steadfast Defender 24

 

De danske værtsnationsaktiviteter i april og maj 2024 har
fået navnet Operation Hawk Assistor. Operationen gennemføres af Forsvaret med støtte fra en række samarbejdspartnere. 

Hawk Assistor omfatter modtagelse af store mængder amerikansk materiel, køretøjer og kamphelikoptere i Kalundborg, Aarhus og Esbjerg Havne samt Roskilde Lufthavn, hvorefter det transporteres videre til andre NATO-lande.

Materiellet skal anvendes i øvelsen Steadfast Defender eller indgå som
en del af en større materielrotation.

 

Læs mere om Hawk Assistor her.