Der blev skudt fra mange forskellige afstande, da danskerne skulle forsøge at tilegne sig det tyske skydemærke.

Der blev skudt fra mange forskellige afstande, da danskerne i Letland skulle forsøge at tilegne sig det tyske skydemærke. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

De sidste øvelser for både de ukrainske kursister og for de danske instruktører er gennemført. Sidste øvelse har omhandlet bykamp. Her har formålet været at træne enkeltmand i ramme af holdet og gruppen i kamp i bebyggelse. Kursisterne har lært, hvordan man bevæger sig rundt i byen på bedst mulige måde og uden at blive set eller hørt. Derudover har de lært, hvordan man angriber fjendens stilling og hvordan man indtager stillingen efter erobring. Alt dette er både blevet indøvet i lys og mørke.

 

De ukrainske soldater har været på skydebanen, trænet bykamp og gennemført handlebaner med fokus på taktisk sanitet. Foto: Forsvaret

Traditionen tro byder sidste øvelse på det vi kalder ”en stressbane”. Her bliver alle de tidligere øvelser fra hele deres uddannelsesforløb kombineret på én lang bane, hvor formålet er at presse de ukrainske kursister både psykisk og fysisk. Det er enden på den røde tråd, som de danske instruktører har skabt under hele uddannelsesforløbet. De ukrainske kursister klarede denne stressbane helt igennem imponerede, og det var nogle meget stolte og glade ukrainske mænd, som ramte målstregen til sidst.

 

Efter afslutningen på en rigtig god øvelse overgik de ukrainske kursister til en skydeperiode. Den første skydedag begyndte med indskydning forud for skydeperioden. Dagen er forudsætningsskabende for, at de ukrainske kursusdeltagere kan indgå i skydninger i resten af skydeperioden. De resterende skydedage handlede om indtagelse af god skydestilling bedst og hurtigst muligt – men også uden at komme til skade. Ukrainerne har lært, hvordan man bevæger sig som hold samtidig med at de holder ild i målet, både i lys og mørke.

 

Skydeperioden er en periode, som de ukrainske kursusdeltagere glæder sig meget til, hvilket også kommer til udtryk i deres engegement i undervisningen.

 

 

Forward Land Forces (FLF), Danmarks bidrag til NATO’s kollektive forsvar i Baltikum og Østeuropa

De danske soldater deltog i militærparade i Riga mandag i den forgangne uge, hvor 106-årsdagen for landets uafhængighed blev fejret. Ud over soldater, kampvogne og Piranhaer fra det danske bidrag, deltog tusindvis af lettiske og allierede soldater, politifolk, grænsevagter og beredskabsfolk. En festdag for Letlands befolkning.

 

 

Tilbage i Adazi har flere af soldaterne fået lov at tage på skydebane med tyske soldater, hvor de havde muligheden for at tilegne sig det tyske skydemærke (Die Schützenschnur der Bundeswehr) i form af en fangsnor.

 

Nedvask af køretøjer forud for redeployering er vel undervejs i Letlands omskiftelige vejr.

Nedvask af køretøjer forud for redeployering er vel undervejs i Letlands omskiftelige vejr. Foto: Frederikke Frederiksen. 

Ellers er der fuld gang i mønstring og nedvask af køretøjer i Camp Valdemar. Alle køretøjer gennemgår grundig vask og inspektion, så man dermed sikrer sig, at der ikke følger potentielle sygdomme med til Danmark, der kan skade flora og fauna.

 

I disse dages høres der musik fra alle hjørner af Camp Valdemar, mens nedvaskningen står på.

I disse dages høres der musik fra alle hjørner af Camp Valdemar, mens nedvaskningen står på. Foto: Frederikke Frederiksen

 

 

 

Danmarks bidrag til NATO’s stående fregatstyrke – SNGM1, Nordatlanten

SNMG1 har i den forgangne uge tilbragt noget af tiden i finsk havn. I Turku blev der gennemført pre-sail-konference, hvor de sidste detaljer omkring øvelsen blev finpudset inden afsejling.

 

På det norske Flagskib HNOMS MAUD blev der gennemført en pressekonference for finske og udenlandske medier. Mediernes fokus var på de seneste hændelser med undersøiske kabelbrud, hvilket gjorde det særligt relevant, at både chefen for NATOs stående Minerydningsstyrke (COMSNMCMG1) og en repræsentant fra NATOs nye center for sikkerhed omkring kritisk undervandsinfrastruktur (CUI) var til stede. CUI stjal overskrifterne, men flotilleadmiral Thomas Stig Rasmussen, COMSNMG1, benyttede lejligheden til at forklare den sømilitære situation i Østersøen samt SNMG1s rolle i Østersøen og de unikke kapaciteter, som styrken bringer til regionen.

 

SNMG1 har tilbragt en del af ugen i finsk havn i forbindelse med optakten til øvelse Freezing Winds, men skibene har også været på havet. Fotos: Forsvaret

 

Den britiske fregat HMS IRON DUKE, som stødte til gruppen i sidste uge, er nu også fysisk med styrken og som vanligt besøgte flotilleadmiral Thomas Stig Rasmussen chefen og den meget kapable fregat til søs. HMS IRON DUKE medbringer en af deres topmoderne WILDCAT helikoptere, som bliver endnu en force multiplier for styrken.

 

I næste uge starter freeplay-fasen af øvelsen, hvor de danske fregatter HDMS NIELS JUEL og HDMS ABSALON sammen med de finske og svenske enheder skal forsvare sig imod SNMG1, som i denne fase spiller opposing forces (OPFOR).

Fakta

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

Forsvaret har fra august 2024 til december 2024 udsendt en kampbataljon med støtteenheder til Letland som bidrag til NATOs beredskab. Med Danmarks deltagelse i NATO’ beredskab bidrager danske soldater til at håndtere en af NATOs største sikkerhedsudfordringer forårsaget af Ruslands krig i Ukraine og udfordrende tilstedeværelse i Østersøregionen.

Fra juli 2024 - januar 2025 har Danmark ledelsen af Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).

 

Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger patruljere flådestyrken i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.