fregatten Niels Juel

Fregatten Niels Juel fra indsættelsen i NATOs stående flådestyrker februar-maj 2023. Foto: Henning Jespersen-Skree / Flyvevåbnets Fototjeneste

Fra 5. september og to måneder frem er fregatten Niels Juel en del af NATOs stående flådestyrker. Det er en del af de styrker, som NATO har sat i højt beredskab pga. Ruslands ubegrundede og uretfærdige overtrædelse af Ukraines suverænitet og territoriale integritet. Ruslands adfærd har alvorlige implikationer for euro-atlantisk sikkerhed. NATO har øget sit beredskab og sin årvågenhed som reaktion på Ruslands aggressive handlemåde. NATO vil opretholde et passende beredskab og fortsætte med øget årvågenhed over hele det euro-atlantiske område, så længe det er nødvendigt.

 

Den formelle baggrund for Niels Juels indsættelse er folketingsbeslutning B127 om “indsættelse af danske militære bidrag til NATO’s militære forsvar”. Den del af NATOs flådestyrker, som fregatten Niels Juel er en del af, har betegnelsen Task Gruoup 441.01 og blev etableret i marts 2022 og indgår i NATO’s Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)


Som en del af NATOs sikkerhedsforanstaltninger vil fregatten Niels Juel patruljere sammen med andre krigsskibe fra NATOs stående flådestyrker i farvandene omkring Europa herunder Østersøen og Nordatlanten.


Den del af NATOs stående flådestyrker, som fregatten Niels Juel bidrager til, deltager regelmæssigt i både NATO- og nationale øvelser i bl.a. Østersøen for at styrke samarbejdsevnen, vise tilstedeværelse og demonstrere forpligtelsen til kollektivt forsvar med maritime styrker til allierede.

 

Fregatten Niels Juel var ligeledes indsat i NATOs stående flådestyrker februar-maj 2023, mens fregatten Esbern Snare deltog i efteråret 2022 og fregatten Peter Willemoes i foråret 2022.

 • Områder

  Østersøen
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  Fra 2022
 • Aktuel

  Nej

NATOs stående flådestyrker

NATOs stående flådestyrker og stående minerydningsstyrer udgør kernen af den maritime del af NATOs styrker i meget højt beredskab (VJTF) og leverer en kontinuerlig maritim kapacitet til at udføre NATO-missioner over hele ansvarsområdet. Som reaktion på Ruslands ubegrundede og uretfærdige invasion af Ukraine har alliancen anvendt styrker i højt beredskab i afskrækkelses- og forsvarsroller, hvor de fuldt ud udnytter deres smidighed til konstant at opretholde en afbalanceret, proportionel og troværdig defensiv fremtoning.