Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Med aftalen om den styrkede værnepligt får Etablissement- og Terrænkommandoen (ETK) en vigtig rolle med at sikre faciliteter for både mandskab og materiel.
Her ses byggeri af kontorfacilitet på Hjørring Kaserne, der er opført af pavilloner. Erfaringerne herfra, og fra lignende projekter i udlandet, overføres på nogle tjenestesteder til midlertidige bygninger. Foto: ETK
Af Etablissement- og Terrænkommandoen
Aftalen om ny værnepligt bringer på sigt antallet af værnepligtige op på 6.500 og med en tjenestetid på 11 måneder er der ikke tilstrækkelige faciliteter på tjenestestederne til at huse dem alle. Samtidig er flere af de eksisterende bygninger i dårlig stand. Det rettes der op på nu.
"Med ny værnepligt og en styrkelse af Forsvaret generelt skal vi bidrage ved at sikre, at rammerne for de værnepligtige og de ansatte i Forsvaret er i orden. Vi er klar til den store opgave, der venter, og vi er allerede i fuld gang med planlægningen," siger fungerende chef for ETK Henrik Sørensen.
Faciliteterne bliver indledningsvist en blanding af forskellige løsninger alt efter, hvor hurtigt der er behov for mere plads. Der kigges først på, om de eksisterende rammer er tilstrækkelige, og om renovering og tilpasning af eksisterende bygninger kan opfylde behovet for alt lige fra indkvartering og kontorer til depoter og velfærdsfaciliteter. Er dette ikke tilfældet vil det blive undersøgt, om der skal bygges nyt.
For at løse de mest akutte pladsudfordringer indkøbes pavilloner, som man kender det fra moderne modulbyggeri. En del af pavillonerne kommer til at fungere som midlertidige faciliteter, der kan flyttes fra sted til sted, mens der enten renoveres på den eksisterende bygninger eller bygges nyt.
Pavillonerne får en passende standard og kvalitet. Der bygges blandt andet på erfaringer fra andre lande og fra Hjørring Kaserne, hvor Statens Administration efter få måneders planlægning og byggeri i oktober 2016 kunne flytte ind i en 2.000 m2 stor og moderne toetagers kontorbygning. En bygning der stadig er i brug og lever op til medarbejderne behov.
Danske soldater bor i en pavillonby, når de er udsendt til Letland. Erfaringerne herfra indgår i de midlertidige byggerier, der skal opføres på danske tjenestesteder. Foto: ETK
I tilfælde hvor der skal bygges helt nyt, tager ETK et nyt ”bygningskatalog” i brug. Bygningskataloget rummer en række forskellige bygningstyper, der er en videreudvikling af de garage- og mandskabsfaciliteter, ETK har opført de seneste år i projektet ”Modernisering af Hærens Mandskabs- og Materielfaciliteter (MHMM)”.
Gennem MHMM-projekterne har ETK fået gode erfaringer, der nu skal overføres til andre bygningstyper. Det har ført til et ”typehuskatalog” med otte forskellige bygningstyper herunder blandt andet træningsfaciliteter, beboelse, kontor og depotbygninger.
ETK arbejder i øjeblikket på en plan for, hvor der skal laves pavillonbyggeri. Denne plan skal ligge klar i løbet af maj måned. Allerede inden sommerferien forventes der at ligge en tilsvarende plan for, hvor der allerede nu skal sættes gang i nybyggeri.
Sammen med hærplanen og aftalen om ny værnepligt følger der en solid pose penge til at skabe ordentlige rammer for Forsvarets personel og materiel. Det er nemlig ikke kun personel, der kræver ordentlige faciliteter. Opbygning af kampkraft kræver også den nødvendige infrastruktur og støttefaciliteter som eksempelvis depoter, garager, værksteder og uddannelsesfaciliteter.
"Vi kigger frem mod at skulle bygge massivt i forligsperioden. Det er en opgave, vi har forberedt os godt på, og vi har de seneste år vist, at vi kan levere de nødvendige faciliteter til Forsvaret," siger fungerende chef for ETK Henrik Sørensen.