Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Der bliver arbejdet til vands og i luften, mens det franske helikopterhangarskib Mistral er i dansk farvand. Et besøg der styrker det i forvejen stærke militære samarbejde mellem Danmark og Frankrig.
Dansk og fransk helikoptere på det franske helikopterhangarskib Mistral. Foto: Forsvaret
Af Forsvaret
Godt 100 køretøjer. 600 soldater, derunder 150 kadetter fra den franske søofficersskole, École Navale. Fem måneder undervejs. Det er, hvad der lørdag ankom til Københavns havn. Tæt på slutningen af sit togt under navnet Operation Jeanne D’Arc, der begyndte 25. februar, har helikopterhangarskibet Mistral sejlet til forskellige destinationer i Afrika, Syd- og Nordamerika og Arktis, inden turen nu kommer til Danmark.
”Slutningen på denne mission giver os mulighed for at arbejde tæt med det danske søværn og flyvevåben. Det er altid meget interessant og spændende at arbejde samme. Det er vigtigt at understrege, det ikke kun er for syns skyld, vi samarbejder. Vi øver det, der skal bruges i praksis," fortæller kommandørkaptajn Quentin Vieux-Rochas, der har kommandoen over det franske skib.
Da Mistral ankommer til dansk farvand, tager det ikke mange minutter inden en dansk Seahawk-helikopter sætter hjulene på dækket for kun at lette kort tid efter igen. Det er første element i en stor øvelse mellem den danske Seahawk og franske Dauphine helikopter om overvågning og afvisningsberedskab i luften.
Det hele ledes fra broen på skibet, hvor kadetter fra École Navale træner procedure med helikopterne.
”Formålet er helt kort mere samarbejde, og at soldaterne lærer hinanden at kende. Så næste gang, der er en fransk eller dansk helikopterpilot på radioen, så forstår de hinanden både, når det gælder Nato-proceduren og hvordan det lyder, når vi hver især taler engelsk. Og så lærer vi også noget om hvordan vores operative kultur præger os. Alt sammen gør os stærkere den dag vi skal løse skarpe opgaver," fortæller den danske forsvarsattache i Frankrig, oberst Nicolas Veicherts.
Foto: Forsvaret
Samarbejdet mellem Danmark og Frankrig går langt tilbage. De to nationer har, som stort set de eneste europæiske lande, aldrig været i krig med hinanden, og i nyere tid har det været samarbejder i Kosovo, efterfølgende i Mali, pirateribekæmpelse i Guineabugten og patruljering i Middelhavet, der har præget det militære forhold landene imellem.
”Under det danske statsbesøg i begyndelsen af Frankrig, blev der underskrevet en aftale, der øger samarbejdet mellem Danmark og Frankrig inden for blandt andet sikkerhed og forsvarsindustri. Det betyder også, at vi skal øve endnu mere, samarbejde endnu mere og dermed være med til at skabe mere sikkerhed i EU,” siger forsvarsattache og oberst Nicolas Veicherts og fortsætter:
"Mistral har netop været i Grønland for at øve sejlads tæt på isen og årligt træner franske bjergtropper i Grønland for at øve under ekstreme kuldeforhold. Desuden er franske fly indsat til refueling af danske F-16, der patruljerer langs Grønlands kyster. Det sender et signal om, at de to lande samarbejder på mange niveauer og tager sig tid at lære hinanden at kende og holde dette ved lige,” siger oberst Nicolas Veicherts.
Opholdet i Grønland har også gjort stort indtryk på den franske besætning. Mistral er ikke et skib, der er bygget til at sejle i de isfyldte farvande omkring Grønland, ligesom det ikke er et område, som franske skibe har stort kendskab til.
”Det er nyttigt for både besætning og kadetterne at forstå og være i stand til at gøre en forskel under helt særlige forhold eks. is. Den slags forhold er ikke noget, den franske flåde ofte sejler i. Det er ikke normalt vi sejler så tæt på isen, især ikke i et skib som dette. Det har været hovedformålet med denne mission, netop at komme ud og lære samt skabe mere samarbejde mellem danske og franske kadetter, søværn og flyvevåben," siger kommandørkaptajn Quentin Vieux-Rochas.
Hvad der begynder i Skagerrak med Sea Hawk og Dauphin helikoptere, slutter søndag på Holmen i København. Her tager kadetter fra Søværnets officersskole imod deres franske kolleger til erfaringsudveksling, rundvisning på Holmen og ikke mindst ”landskamp” i fodbold mellem de skoler.