Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
I forbindelse med det royale bryllup er repræsentanter fra Flyvevåbnets inviteret til en officiel dansk reception på den danske ambassade i Litauen. I den forbindelse har Vilnius byråd lånt ambassaden byens gamle rådhus, hvor arrangementet vil finde sted. Receptionen er planlagt til kl. 1630 med litauisk militærorkester foran rådhuset. Indenfor vil der være opstillet en storskærm med direkte transmission fra det kongelige bryllup i København.
Foto: Henning Kristensen, Fototjenesten Flyvestation Aalborg
Udnævnelser til militærpolitibetjent (MP)
Torsdag den 14. maj udklækkedes endnu ti mand med ret til at bære den karakteristiske røde baret som tegn på at have gennemgået militærpolitiuddannelsen. Eleverne påbegyndte uddannelsen ved Flyvevåbnets Førings- og Operationsstøtteskole (FFOS) den 5. januar i år.
Alle 10 MP-elever har gennemført uddannelsen, hvilket betyder, at der ingen frafald har været på den ellers krævende uddannelse. Der stilles særlige krav til MP-elever især mht. korrekt holdning og adfærd, siger klasseleder seniorsergent Thomassen fra FFOS og tilføjer, ”som MP er der mange øjne der hviler på én, og derfor skal militærpolitibetjente være ekstra opmærksomme på, at de ikke skal kunne lastes for noget”. Eleverne har derudover haft undervisning i fag som bl.a. politi- og efterforskningslære, afhørings- og rapportteknik, psykologi, krigsfangetjeneste m.m. Desuden har aspiranterne haft besøg af en gæstelærer fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), som har orienteret om den sikkerhedspolitiske situation, samt hvordan man som militærpoliti skal have situationsfornemmelse, når man gør tjeneste under andre kulturelle betingelser. I den forbindelse har eleverne også haft besøg af militærpolitiet fra Irak, som har orienteret eleverne om deres erfaringer fra Irak. Kendetegnende for klassen har været det unikke fællesskab, engagement og motivation. Ifølge seniorsergent Thomassen har eleverne haft målet for øje – den røde baret.
Der er et stigende behov for militærpolitipersonel i forbindelse med Flyvevåbnets tiltagende internationale engagement. De kommende militærpolitibetjente er derfor blevet gjort opmærksomme på, at de skal være indstillet på udsendelse med danske soldater til internationale operationer. Dette skal ses i lyset af, at fremtidens Flyvevåben er et ”Expeditionary Air Force”, hvilket betyder et moderne og fleksibelt Flyvevåben, klar til udsendelse til verdens brændpunkter med den påkrævede styrke, fasthed og udholdenhed.
Foto: Keld Zacho, Flyvevåbnets fototjeneste
Chef for Litauens Flyvevåben på officielt besøg ved det danske Flyvevåben
Chefen for det litauiske Flyvevåben oberst Edvardas Mazeikis var officielt på besøg ved det danske Flyvevåben i perioden 9. - 12. maj 2004. Besøget blev gennemført ved henholdsvis Flyvertaktisk Kommando (FTK) og Flyvestation Aalborg (FSNAAL). Besøget skal ses i lyset af FTK Østsamarbejdsprojekter og i den forbindelse opbygningen af Minimum Facility Air Base Siauliai i Litauen. Det er således FTK hensigt, at FSNAAL i fremtiden skal være den primære sparringspartner for Litauen i forbindelse med opbygningen af Air Base Siauliai. På FSNAAL, der blev besøgt i perioden 9. - 11. maj, gennemførtes der besøg og briefings ved følgende enheder:
Flyvestations Aalborg Hovedkvarter (briefings vedr. organisation, opgaver og driftsvirksomhed), F-16 Eskadrille 726, Eskadrille 721 – lufttransport, Brand og Redning, SAR beredskabet, Kontroltårnet og Meteorologerne.
Den 12. maj 2004 kl. 09:00 - 10:45 var Oberst E. Mazeikis på besøg hos Chefen for Flyvertaktisk Kommando generalmajor Leif Simonsen. Besøget var en succes og udbytterigt for begge parter.
Flyvevåbnet udsender instruktør til Kabul International Lufthavn (KAIA)
I forbindelse med at NATO overtager driften af KAIA pr. 1. juni, har organisationen været på indkøb af materiel til lufthavnen. Danmark bidrog med salg tre moderne brandbiler til NATO og som følge heraf udsender Flyvevåbnets tre instruktører til at undervise til de nye ejere i betjening af brandbilerne.
Missioner med Flyvevåbnets redningshelikoptere
6. maj: Der modtages et ufuldstændigt nødsignal med position vest for Skagen. Området afsøges uden fund af nogen art.
6. maj: Mulig olieforurening observeres nordvest for Skagen. Et skib fotograferes og checkes fra luften, men der findes intet mistænkeligt ved dette.
6. maj: Forgiftet patient overføres fra Samsø Sygehus til Århus Amtshospital
10. maj: Syg kvinde overføres fra Læsø til Flådestation Frederikshavn, hvorfra Falck overtager den videre transport til Frederikshavn Sygehus.
10. maj: To børn bringes til land, da de er drevet til havs på en luftmadras ud for Hundige Havn. Helikopteren lander på stranden, hvor børnene tilses af læge og køres til Roskilde Sygehus.
10. maj: Person med hjertetilfælde flyves fra Anholt til Flyvestation Aalborg, hvorfra Falck overtager den videre transport til Aalborg Sygehus.
10. maj: Kollision nord for Hirtshals. Helikopteren returnerer, da Søværnets Operative Kommando har kontrol på situationen.
11. maj: Radiosignal forstyrrer kommunikations kanal, signalet bliver pejlet til et containerskib. Skibet blev opkaldt og signalet ophørte.
11. maj: Et civilt fly nord for Falster melder om et lille fly som ligger på vandoverfladen med bugen i vejret. Flyet blev lokaliseret og relevant område blev eftersøgt, men der var intet på vandoverfladen.
12. maj: Kvinde med hjerteproblemer, ønskes overført fra Rønne Sygehus til Rigshospitalet.
12. maj: Melding om en mulig nødsender i området omkring Skive. Relevant område eftersøgt uden resultat.
12. maj: Mand med blodprop, ønskes overført fra Samsø til Skejby Sygehus.
Foto: Eskil John Nielsen-Ferreira, Flyvevåbnets Fototjeneste
Historiske datoer i Flyvevåbnet (uge 21)
1953 – 22. maj: Eskadrille 728 oprettes på Flyvestation Karup med F-84G Thunderjet.
1977 – 17. maj: Den sidste T-33 udfases fra Stationsflight Karup
1977 – 18. maj: Første færdigmonterede IHAWK eskadrille afleveres.
1995 – 17. maj: Flyvevåbnets bibliotek åbner i Jonstruplejren