Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Redningshelikopteren og dens skiftende besætninger flyttede den 1. oktober i år uden for hegnet til Københavns Lufthavn, Roskilde, fordi Flyvestation Værløse lukkede, og redningshelikopteren blev hjemløs.
Af Line Lærkholm, Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste
Redningshelikopteren måtte forlægge residensen, fordi det ikke længere ville være forsvarligt at lande i Værløse, når efteråret satte ind med regnvejr og tåge. Efter flyvestationen er lukket, står tårnet ubemandet hen, og under indflyvning kan helikopterpiloterne ikke længere få støtte fra udstyr, der i mørke og dårligt vejr udsender signaler til helikopteren, så piloterne kan lande den udelukkende ved hjælp af instrumenterne. Selv i godt vejr med god sigtbarhed er det ikke så lige til at lande en helikopter, fortæller anden pilot Rasmus Jensen. Nok er der ikke mange hindringer i de højere luftlag, men så snart man nærmere sig jorden, melder problemerne sig. Vi skal tage os i agt for master, møller og kirketårne, der kan dukke op på bakker og højdedrag. I tæt beboede områder som fx Værløse skal vi vise hensyn, når vi kommer inden for hørevidde, forklarer Rasmus Jensen. Da tåge og regn er særdeles ofte forekommende fænomener i Danmark, ville indflyvninger til Værløse uden hjælp udefra blive risikable forehavender. Derfor er den sjællandske redningshelikopter flyttet uden for hegnet.
Eskadrillen har medbragt våbenskjoldet til Roskilde
Til leje i Roskilde
I lufthavnen i Roskilde er Eskadrille 722s redningshelikopter kommet i selskab af små fikse privatfly. Her er den store Sikorsky helikopter en fremmed fugl, der bestemt ikke ligner den andre i flokken. Indtil videre bor helikopteren og dens skiftende besætninger til leje i en privat mands hangar. Besætningerne holder i dagtimerne til i lokaler i hangaren, som et luftfartsfirma har brugt til kontorer. Efter kl. 16 går besætningen ned på et lidt lavere beredskab og kører til Flyvestation Skalstrup for at overnatte. Kommer der et opkald til vagten om natten, hopper besætningen i flyverdragterne og kører tilbage til Roskilde. Det er heldigvis kun en overgangsordning, indtil kontorlokalerne bliver indrettet til beboelse for besætningen. Så bliver den i Roskilde i de tre døgn en vagt varer.
Her er en besætning i gang med en udskiftning på Flyvestation Skrydstrup
På mission i natten
Personellet på de skiftende besætninger glæder sig til at komme på plads. For besætningsmedlemmerne er det ikke kun rart at kunne trække sig tilbage til eget soveværelse og få en lur midt på dagen, hvis man har været ude på mission hele natten. Det er nødvendigt at kunne ligge godt og uforstyrret.
-Som det er nu, skal vi helt over til Skalstrup, når vi skal sove. Det kan vi kun mellem kl. 16 og 08. Hvis vi har været ude og eftersøge nogen en hel nat, kommer vi hjem udmattede og trætte. Hvis vi havde en seng her i Roskilde, kunne vi bare lægge os op og sove. Hvis telefonen ringede, kunne vi stå op og tage ud og flyve. På den måde kunne vi få hvilet ud. Som det er nu, sidder vi og hænger på en køkkenstol eller i lænestolen. På den forrige vagt var besætningen ude og flyve to nætter i træk, fortæller Rasmus Jensen, anden pilot.
Det er nemlig farligt at flyve, når besætningen er træt. -Træthed er en af de ting, vi er mest opmærksomme på, siger Rasmus Jensen.
Derfor er magelighed ikke kun årsagen til, at alle glæder sig til, at første sal i kontorfløjen i hangaren bliver indrettet med soveværelser og opholdsstuer til besætningerne, der er på vagt i lufthavnen i Roskilde. Med tiden bliver der bygget en hangar til vagten i Roskilde. Så den nye H101 får et passende hjem.
Tekst: Line Lærkholm, Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste.
Artiklen har tidligere været bragt i bladet Forsvarsfokus.
Foto: Billede top er taget af Eskil John Nielsen-Ferreira, Flyvevåbnets Fototjeneste.
Billedet af Eskadrillen i Skrydstrup: S. B. Mortensen.
Billedet af våbenskjold: FOV.