Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Flyvesikkerhed i Forsvaret kan defineres som resultatet af de tiltag, der skal øge den operative anvendelse af forsvarets luftfartøjer med så få materielle og menneskelige omkostninger som muligt.
Det danske forsvar "overtog" principperne om flyvesikkerhed fra de amerikanske styrker, der i efterkrigstiden omskolede danske piloter til de amerikanske fly, vi modtog som en del af Marshall-hjælpen. USA var dengang førende i den spirende udvikling på flyvesikkerhedsområdet. Danmark lærte hurtigt, og forsvaret har siden videreudviklet flyvesikkerheden til det høje niveau, vi ser i dag. Vi er således i dag i forsvaret mindst på højde med amerikanerne på dette felt og kan på visse områder endda bryste os af at være førende på verdensplan.
Denne udvikling og integrering af flyvesikkerhed i det daglige arbejde har også civilflyvningen nu erkendt væsentligheden af og har nyligt indført forøget rapportering af hændelser i forbindelse med flyvning, som kan identificere farlige områder inden for ruteflyvning.
I perioden fra den 15. til den 21. juni 2005 forventes op imod 200 besætningsmedlemmer på forsvarets luftfartøjer at gennemgå overlevelsestræningen, som indledes med en teoretisk fase på Depotområde Tirstrup - den tidligere Flyvestation Tirstrup. Denne fase består af briefinger, som starter kl. 08.35.
Den praktiske fase vil - for jagerpiloter og andre besætningsmedlemmer på F-16 fly - omfatte træning i procedurer, som skal anvendes efter katapultudskydning fra jageren i forbindelse med en alvorlig nødsituation. Deltagerne trækkes op i ca. 100 meters højde i en specialkonstrueret faldskærm efter en speedbåd, hvorefter proceduretræningen starter. Undervejs ned i faldskærmen forbereder deltagerne landing i vand, således at redningsvest og den medbragte gummibåd straks kan tages i anvendelse. Fri af faldskærmen skal de nu op i båden, som kun lige rummer plads til en person.
Besætninger fra helikoptere og lette transportfly gennemgår evakuering fra cockpit under vand, simulerende en nødlanding på havet. Fastspændt I et specialkonstrueret "bur" sænkes deltagerne ned i vandet, hvorefter de skal frigøre sig og forlade "cockpit'et". Med redningsvesten pustet op skal deltagerne nu op i en redningsflåde, svarende til deres flytype.
Besætninger på større transportfly øver udspring fra havareret fly samt entring af og ophold i store redningsflåder.
Fælles for alle deltagere er herefter, at når besætningerne er oppe i redningsflåderne, kan de tage deres overlevelsesudstyr i brug - udstyr, der gør det muligt eventuelt at overnatte i båden. Efter ca. 1 times ophold i gummibåden samles deltagerne dog op med redningshelikopter og flyves tilbage til Depotområde Tirstrup, hvor eventuelle bemærkninger til træningen fremlægges - fra både deltagernes og øvelsesledelsens side.
I forbindelse med øvelsen vil der blive anvendt nødblus og nødraketter over Ebeltoft Vig.
Der er planlagt en fælles pressedag torsdag den 16. juni 2005, hvor medierne er velkomne til at følge en øvelsesdag. Man kan følge en deltagerbriefing (08.35) og/eller en speciel pressebriefing (09.30), og man vil kunne følge den praktiske del af øvelsen fra søværnets transportfartøj SLEIPNER og fra rundture i mindre grupper med en motorbåd. Herfra vil deltagernes aktiviteter kunne følges på tæt hold. For deltagelse i briefingerne skal pressen møde senest på de oven for anførte tidspunkter (08.35 hhv. 09.30) i Hjemmeværnsbygningen på Depotområde Tirstrup (indkørsel fra amtsvejen Aarhus-Grenå ved 35,2 km mærkningen). SLEIPNER afgår fra Lyngsbæk Pier kl. 10.30. Alle - også de af pressens folk, som ikke ønsker at overvære briefingen - skal være klar til ombordstigning senest 10.25.
Ønsker man at blive transporteret tilbage til Lyngsbæk Pier inden øvelsesafslutningen, kan dette meddeles vor presseofficer ved ankomsten. Vi skal da forsøge at efterkomme jeres ønsker.
Med venlig hilsen
Major J.O. Peitersen
Chef for øvelsesstaben