Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Tekst og fotos: Arne Bach Nielsen
I dyreverdenen er en drone en frugtbar hanbi, der er skabt til at udføre sin mission (at befrugte bidronningen) kun én gang.
En drone i den militære verden er også født til et kort liv, idet dens mission er at være flyvende skydeskive, når værnene afprøver, deres effektive ultimative våben.
Droner bruges også til træning af målfølgning på radar eller kalibrering af kanon- og missilsystemer.
Dette er dagligdagen for medarbejderne i drone-afdelingen, der indånder den friske saltvandsluft på Odden, hvor denne værnsfælles enhed ligger.
Fire af de otte fra drone-afdelingen er flyvevåbenfolk, hvor af den ene ganske vist er civil, men som i mange år har lavet elektrikerarbejde i F-16-fly på Hovedværksted Aalborg.
To andre har henholdsvis en fortid som tekniker på HAWK-missilerne og elektronikmekaniker inden for radarteknik. Den fjerde har i mange år arbejdet inden for det operative i HAWK-miljøet, og han er leder af drone-afdelingen. Resten af folkene kommer fra Søværnet, idet Hæren p.t. ikke har bemanding ved enheden.
Flyverspecialist Henrik Jensen sørger her for at BANSHEE-dronen er i tiptop form. Flyet har elektronik og gyro, der gør at det selv holder sig stabilt i luften. Det navigerer ved hjælp af gps.
Næsten lige så mange fly som Fighter Wing Skrydstrup
- Jeg råder over landets næststørste ’eskadrille’, griner chefsergent Bøggild Lohse, der er leder af drone-afdelingen. På lagrene kan han optælle cirka 35 fly.
Enheden opererer med to typer, den 85 kg tunge BANSHEE og lillebroderen Dolphine, der mere minder om et rigtigt modelfly.
Et lille udsnit fra lagerhallen.
En modelbygger ville græde snot
Afskydning af Stinger-missil og angreb med 12/7-maskinkanoner er i starten af december – som så mange gange før – dagens kost for enhedens droner.
Op ad rampen det går. Kæmpeelastikker indbygget i rampen sørger for, at dronen får et ekstra spark under start.
BANSHEE’en tager af sted med cirka 15 G under starten. Flyvningen foregår af sikkerhedshensyn altid inden for et afspærret område.
BANSHEE’en landes altid i faldskærm. På grund af den kraftige vind fik denne en ublid landing.
Enhedens erfarne teknikere kalder dette en mindre skade og kan sagtens reparere den.
I hård kuling bliver BANSHEE-dronen sendt til vejrs og drejer ud i skydeområdet nord for Sjællands Odde. Den lægger et par gange kursen ind mod stinger-skytterne, der indstiller deres våben for endelig afskydning.
Et brag fortæller, at Stinger-missiler er skudt af, og de mange tilskuere kan følge ild- og røghalen til målet ude over havet. Tre kilometer ude kommer ildkuglen og sekunder efter braget. Stinger’en har ramt plet. Et adræt ’modelfly’ er skudt ned.
Dronens ’Hot Nose’ opvarmes med en indvendig gasbrænder, der bringer temperaturen op på 650 grader. Et perfekt mål for et varmesøgende missil.
Den mindre Dolphine-drone slipper bedre fra beskydningen, hvor angrebet kommer fra tre 12/7-maskinkanoner. Skytterne sender i flere omgange byger mod Dolphine’en, men alle gange som forbiere. Efter hvert mislykket forsøg flyver den forbi de ærgerlige skytter med hoverende rul for næsen af dem.
Den erfarne ’pilot’ lander behændigt dronen på græsarealet oven for strandkanten. Ved inspektionen er den fuldstændig uskadt.
Normalt er det officerer, der flyver Forsvarets fly. Men her er det marine-specialist John Hansen, der er ’pilot’ og har ansvaret for, at dronen udfører de planlagte opgaver. Han styrer blot flyet med sin mus.