[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]

Silobranden på Århus Havn var mandag ved at tørlægge brandvæsnet i hele Danmark for skum til slukningsarbejdet. Derfor fik brandstationen på Flyvestation Karup en henvendelse fra Beredskabsstyrelsen om de kunne levere skum. Tirsdag afleverede Brand og Redningstjenesten 5000 liter skumvæske til Beredskabsstyrelsen. Når skumvæsken blandes med vand giver det over 150.000 liter skum.

Skum lægger låg på branden
Skum anvendes til slukning af brand i brændstof. Ved branden i de to siloer på Århus havn var det vegetabilsk olie, der brændte. Skummet lægger sig som en film på overfalden af væsken, og stopper brandfarlige dampe. Når brændstof brænder er det dampene, der brænder. Derfor er det dampene man skal stoppe for at slukke branden. Brændstof flyder oven på vand, og derfor er det afgørende at bruge skum for effektivt at kunne bekæmpe brand i brændstof.

Brand og redning klar med skum året rundt
Flyvevåbnets Brand og Redningstjeneste er en del af 24 timers beredskabet på flyvestationerne. De rykker ud ved uheld, brande og ulykker med fly, og er specialister i brandslukning af flybrande.
Skum anvendes i de store Crashtender brandbiler. Her blandes skumvæsken med vand og skummet sprøjtes ud over branden.
Flyvevåbnets Brand og Redningstjeneste har flere gange støttet det civile brandvæsen. Blandt andet var de store Crashtender brandbiler indsat ved fyrværkeribranden i Seest.

De 5000 liter skumvæske er fra Brand og Redningstjenestens reservelager og påvirker ikke beredskabet på flyvestationen.