Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Af: Laura Aggernæs
Tolne Skov er til daglig en fredfyldt skov. Fuglene kvidrer, og de tunge skyers faldende dråber rammer først den bløde skovbund længe efter, de påbegynder deres rejse ned ad de høje grantræers fyldige grene.
Men denne onsdag er ikke en dag som alle andre i Tolne Skov. I det fjerne høres nemlig en brummende lyd fra et T-17 fly, og fra bunden af skoven lyder en skratten, som umiskendeligt lyder som en radio.
At finde vejen hjem
Homer zero three, homer zero three. This is runner zero one. Over...
På en bunke brune grannåle i den fugtige skovbund, sidder Flemming Rene Pedersen, der til dagligt er næstkommanderende for militær efteruddannelser ved Flyvevåbnets Førings og Operationsstøtteskole, og venter på det tredje hold fra Flyvestation Aalborgs eskadrille 721, der går under navnet ’Homer zero three’.
Ved hjælp af radiokontakt, koordinater, kort og kompas skal de finde frem til hans placering inde i skoven.
Der bruges blok og papir, når de mange forskellige koder skal oversættes til forståelige koordinater. Foto: Laura Aggernæs
Setup’et er en del af Combat Search And Rescue (CSAR), der er en øvelse, som går ud på at lære deltagerne, hvordan de benytter de procedurer, der er forbundet med flugt efter en nødlanding i fjendtligt domineret terræn, og med at kontakte egne styrker i form af specialstyrker og helikoptere.
Det er også årsagen til, at det tredje hold hedder ’Homer zero three’, da ’Homer’ er en forkortelse for sætningen ’home run’, som det amerikanske militær bruger som udtryk for at finde vejen hjem.
’Homer zero three’ har fået udleveret koordinater for det sted, hvor de skal kontakte Flemming Rene Pedersen over radioen, så sagen burde være lige til, men alligevel tager det dem lidt længere tid at finde frem til stedet end planlagt.
Pludselig er der kontakt. Over radioen får han besked om, at der muligvis er fjender i hælene på det tredje hold, og at det nok er forklaringen på, at de er lidt sene på den.
Kodeord og koordinater
De deltagende besætningsmedlemmer fra eskadrille 721 har alle har haft grundkursus i CSAR for tre år siden, så denne gang handler øvelsen primært om at vedligeholde den viden, som besætningsmedlemmerne erhvervede sig dengang.
Det primære fokus i øvelsen ligger på procedurerne ved radiokommunikationen, da det er et af de vigtigste midler til at finde håb i den vanskelige situation, som en nødlanding i et fjendtligt terræn vil være.
De tre besætningsmedlemmer fra 'Homer zero three' var alle udstyret med hver deres radio under øvelsen. Foto: Laura Aggernæs.
Gennem forskellige koder, der er kendt internt mellem de allierede styrker, skal besætningsmedlemmerne kunne fortælle deres nuværende position, hvad de mangler hjælp til, og derudover skal de selvfølgelig også kunne aflæse de koder og koordinater, der bliver sendt retur.
- Det fede ved denne øvelse, det er, at man kan få folk til at mødes kun ved hjælp af tal, kodeord, kort og en radio. Det er fascinerende, siger Flemming Rene Pedersen.
Selvom radiokommunikation er en stor del af øvelsen CSAR, blev der også rigeligt med mulighed for at hente andre oplevelser hjem for deltagerne, som du kan se på billederne af ’Homer 03’ fra CSAR-øvelsen herunder:
Jesper Aagaard, loadmaster fra eskadrille 721, ses her i færd med at kontakte to F-16 fly til at nedkæmpe et fjendtligt mål. De var indsat som en del af øvelsen. Foto: Laura Aggernæs
For at finde frem til de koordinater, der blev tilsendt 'Homer zero three' under øvelsen, bevæger holdet sig taktisk gennem landskabet, for ikke at blive opdaget af fjenden. Foto: Laura Aggernæs.
Når fjenden lurer overalt, gælder det om at være på vagt. Foto: Laura Aggernæs.
Som led i øvelsen skulle 'Homer zero three' finde en velegnet landeplads til to fennec-helikoptere med besætning, samt en redningshelikopter, der hentede de tre besætningsmedlemmer og deres kontrollant. Foto: Laura Aggernæs.
Efter besætningsmedlemmerne er blevet fløjet tilbage til Flyvestation Aalborg, bliver soldaterne, der har hjulpet dem op i redningshelikopteren, afhentet af to fennec-helikoptere. Foto: Laura Aggernæs.
Simon Tollerud fra Flyvevåbnets Førings og Operationsstøtteskole var øvelsesleder for CSAR, og tilrettelagde øvelsen for deltagerne.