[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]

På Flyvevåbnets Historiske Samlig ved Flyvestation Karup er de glade. De har nemlig gjort et kup. Det hele begyndte i 2006 med, at den danske militær-attaché i warszawa viderebragte en forespørgsel fra det polske flyvevåben…

I forbindelse med NATOs 50-årsjubilæum og det polske 10-årsjubilæum i NATO i 2009 ønskede polakkerne at stable et samarbejde på benene, der kunne give dem adgang til at udstille nogle danske fly sammen med andre europæiske fly fra perioden omkring koldkrigstiden og frem til i dag.

I 2007 indgik leder af Flyvevåbnets Historiske Samling, seniorsergent Lars Søe-Jensen, således en aftale med det polske flyvevåben om at bytte en dansk F-104 Starfighter (forgængeren for F-16 Fighting Falcon) imod et af gamle de polske kampfly.
 



Sådan så det ud, da den gamle jager blev læsset af ved Flyvevåbnets Historiske Samling i Karup mandag formiddag. (Foto: Charlotte Basie)


Minder om en anspændt tid
Det hele udmyntede sig i, at Lars Søe sammen med seks kolleger og eksperter fra hele Flyvevåbnet i sidste uge kunne tage til Polen og hente det længe ventede klenodie.

”Det er særligt interessant, at vi får sådan et fly til Danmark, fordi vi ikke har haft en MIG-15 på danske hænder, siden nogle polske afhoppere landede på Bornholm i 1950’erne under den kolde krig”, fortæller Lars Søe-Jensen.

Han forklarer endvidere, at flyene, dengang de landende på Bornholm, blev skilt ad i stumper og stykker, hvorefter amerikanske efterretningsfolk kom til landet for at affotografere og undersøge  delene nøje, da det var et lykketræf, at man fik mulighed for at studere fjendens teknologi. Siden blev flyet dog samlet delvist og sendt tilbage til Polen igen.

Mange udstillere om buddet
De videre planer med det nyerhvervede MIG-15 er, at det skal transporteres til Flyvestation Aalborg, hvor en gruppe pensionerede flyteknikere skal udskifte det nuværende tosæders-cockpit med et enkeltsædet cockpit, som er magen til det, der sad i flyene, der i sin tid landede på Bornholm.
 
Herefter skal kampflyet til Ringkøbing-Skjern Ungdomsskole i Opsund, hvor eleverne skal renovere det og polere det op, så det er klar til en særudstilling i anledning af, at det i 2013 er 60 år siden et MIG-15 første gang kom til vesten.

Hvor flyet herefter skal udstilles er endnu ikke afklaret, men det er ikke så få, der har forsøgt at lægge billet ind på at kunne fremvise sådan en sjældenhed fra koldkrigstiden.



Nej, det nyankomne MIG-15 mangler ikke næsen. Det er konstrueret sådan, som det ses på billedet, og det er luftindtaget til jetmotoren, der sidder der, hvor man kunne tro, at snuden skulle have været. (Foto: Charlotte Basie)



Opdatering pr. 23.05.11.

Flyentusiaster har gjort opmærksom på, at der har været adskillige MiG-15 i Danmark i 1991 i forbindelse med en ophugning bestilt af det polske flyvevåben.
Desuden er det nyerhvervede fly en licensbygget masine, der ikke er fremstillet ved den originale fabrik og derfor, hvis man skal være meget korrekt, ikke er en MiG , men en SB-Lim-2. Flyene er dog nærmest identiske.