[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]
Ja, heldet var ikke just med de tre skibe, der var involveret i gårsdagens dramatiske scenarie under den internationale redningsøvelse BALTIC SAREX. I det stærkt trafikkerede farvand omkring Bornholm stødte miljøskibet Gunnar Thorsen sammen med et andet skib, og for at undgå et regulært harmonikasammenstød måtte færgen Povl Anker undvige, og gik dermed på grund på de undersøiske Bornholmske klipper. Der var altså lagt i ovnen til en regulær katastrofe.
Hjælpen var dog ikke langt væk, for mere end 30 redningsskibe fra hele Østersøregionen var i området, og seks helikoptere stod standby i Bornholms lufthavn. Kort efter ulykken cirklede også en dansk Challenger over stedet for at danne sig overblik og for at koordinere redningsaktionen - en avanceret luftbåren indsatsleder.
- Vi sørger blandt andet for, at helikopterressourcerne udnyttes bedst muligt. De skal kaldes ud på de rigtige tidspunkter, og ikke komme i vejen for hinanden. Hvis der for eksempel kun er plads til at evakuere med en enkelt helikopter over skibet, skal resten ikke hænge og brænde brændstof og dermed flyvetid af imens. Det fortæller systemoperatør Per H. Sørensen, som var med til øvelsen.
Efter Povl Ankers grundstødning var hjælpen hurtigt på plads. Foto: Flyverhjemmeværnet.
Færgen skal rømmes
For at gøre øvelsen så realistisk som muligt, var mere end 160 unge figuranter fra de bornholmske skoler blevet placeret rundt omkring på skibet. Her skulle de efter bedste evne spille tilskadekomne og være hysteriske, når læger og nødbehandlere kom ombord for at skabe overblik over ulykken og behandle de sårede.
Den danske EH101 kom ind som den første helikopter, da det blev besluttet, at færgen skulle evakueres totalt, og at de hårdest sårede skulle flyves væk. Bag styregrejerne sad fartøjschef Allan A. Klausen, og det var første gang, at han var med til at hoiste så mange i én omgang. Ni styk blev det til. Under den proces henter redderen en enkelt person op af gangen, og her gælder det om hele tiden at holde helikopteren meget stabilt i luften.
- Vi har jo folk for enden af hoistkablet, så et par meter op eller ned eller frem og tilbage kan hurtigt betyde, at bliver slynget ind i færgen og kommer til skade. Derfor snakker fartøjschefen og hoistoperatøren i døren konstant sammen om de små korrektioner, der hele tiden skal foretages.
Selvom redningsaktioner og evakueringer i mindre skala jævnligt gennemføres af besætningerne på redningshelikopterne, har det ifølge Allan. A. Klausen, stor værdi at få øvet det i stor skala og med deltagere fra mange lande;
- Hvis vi en dag får brug for at trække på hinandens redningsressourcer ved et stor ulykke, er det meget afgørende, at vi ved, at alle arbejder efter de samme procedurer, og at vi har prøvet at kommunikerer med hinanden før. Derfor er denne øvelse så vigtig, fortæller han.
Tre timer efter nødopkaldet var færgen tømt, og dagens øvelse dermed forbi. I alt 21 blev hoistet ud, mens resten blev evakueret med skib.
BALTIC SAREX har sidste øvelsesdag fredag d. 6 maj.
Hvis det rent faktisk drejer sig om liv eller død, vil man typisk tage to nødstedte med op af gangen og fylde helikopteren mere op. EH101 har snildt plads til det dobbelte af, hvad der blev hoistet under denne øvelse.
I alt 21 heldige elever fik en tur med en af helikopterne fra de seks
forskellige lande, som deltog i øvelsen med den kapacitet, mens de
resterende blev reddet med skib.