[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]

I øvelsesterrænet ved Finderup træner Det Danske Artilleriregiment under øvelse AGOEX. Flyvevåbnet deltager også i øvelserne ved Finderup, blandet andet med Hercules transportflyet, der træner airdrop.

Inden forsyningerne sendes i faldskærm ud af Hercules-flyet har Forward Air Controllere (FAC) på jorden markeret området, hvor forsyningerne skal lande. Det kan ske med store orange stykker plastik eller røggranater.  FAC’erne er i radiokontakt med piloten i Hercules-flyet i tiden kort før og efter airdroppet. På den måde kan FAC’erne bekræfte, at der ikke er folk i området, hvor forsyningerne skal lande.

Herefter kan piloten flyve ind over området og sende forsyningerne ud af flyet, og sikkert mod jorden i faldskærm. Fredag den 15. Juni kom der 100 feltrationer i faldskærm som landende sikkert på jorden.


Feltrationerne forlader Hercules-flyet, og starter turen mod jorden.

Airdrop i Afghanistan
Flyvevåbnet har trænet airdrop i flere år, og har brugt det til at aflevere forsyninger på blandt andet Grønland, hvor det kan være svært at lande. For nyligt har det Hercules-fly, der er udsendt til Afghanistan, gennemført sit andet airdrop i Afghanistan. Dermed er træning af airdrop blevet endnu mere aktuelt for Flyvevåbnet.

I områder med krig har airdrop flere fordele. Det er mere sikkert end at køre forsyninger på vejene, da et fly ikke er lige så udsat som en lastbil. Derudover kan der også være dårlige veje og store afstande, hvor et airdrop fra et Hercules-fly også har lettere ved at komme frem.

Airdrop kan også bruges til at nedkaste nødhjælp i områder, der har været ramt af naturkatastrofer. Her kan airdrop også være med til at løse problemerne med dårlige veje og store afstande.

Se video fra airdroppet på Flyvevåbnets Youtube.


Feltrationerne lander sikkert på jorden.