[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]

F-16 fly har tidligere mellemlandet i Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord), når de har været med på øvelser i USA, men det er første gang F-16 afprøves som sensorplatform i forbindelse med overvågningsopgaver i Grønland.

Afstandene i Grønland er store, og vejret kommer til at spille en afgørende rolle, når de to danske F-16 flyver til Grønland. 

- Der er ikke så mange tekniske muligheder i Grønland, og vi skal operere over store afstande. Desuden er flyene følsomme over for ekstreme vejrforhold, og det kan komme til at få indflydelse på, om alt kommer til at gå som planlagt, siger oberst Søren W. Andersen. 

Formålet med flyvningen er at indhente erfaringer med brugen af F-16 fly som overvågningsplatform til eftersøgnings- og redningsoperationer i Arktis, herunder identificere de logistiske udfordringer i arktiske forhold. Flyene er i Grønland frem til 7. august.

- Jeg forventer, at det går som planlagt, men der er ingen garantier. Det er lidt ligesom, når man sætter sig i sin bil om morgenen, så ved man reelt ikke, om bilen starter, som den skal. Jeg glæder mig til at gense Grønland, og ser det som en stor ære at være blandt de første med F-16 i Nordvestgrønland, udtaler major John Kristensen, som har stor erfaring med flyvning i de arktiske områder som pilot på Forsvarets udfasede Gulfstream-transportfly.

Arktis er tillagt prioritet i den seneste forsvarsaftale, herunder er afprøvning af kampfly i overvågningsrollen konkret nævnt i forsvarsforligsteksten. Her står der blandt andet, at brugen af kampfly til hurtig indsættelse i overvågningsopgaver i Arktis skal belyses i forhold til ulykker og katastrofer.