[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]

Her ses Mette og Nicolai i midten flankeret af kursusleder Marcus Wikerberg og supervisor Maja Rugfelt.



Mette Pedersen fra ACW er i gang med flyvelederuddannelsen i forsvaret. Sammen med kollegaen Nicolai Olsen er hun for nyligt blevet færdig på flyvelederskolen Entry Point North, der ligger i Sverige.

-Jeg startede egentligt som Fighter Controller, men i løbet af de første uger var vi på besøg på de forskellige afdelinger af Flyvevåbnet, og der fandt jeg ud af at jeg hellere ville være flyveleder. Det klikkede bare fra start og virkede rigtigt spændende, fortæller Mette Pedersen.

Uddannelsen til flyveleder i Forsvaret tager omkring 3 år, og starter med at man gennemgår Forsvarets basisuddannelse og sergentuddannelsen. Herefter tager man på flyvelederskolen i Sverige, hvor de militære flyveledere bliver uddannet side om side med de civile.

- Det sværeste har egentligt været, at alle talte svensk. Det skal man lige vænne sig til. Vi var 20 svenskere og så os to fra Flyvevåbnet, siger Mette Pedersen.

På skolen starter eleverne med syn ugers teori, hvor de lærer alt om luftfart. Derefter bygger de stille og roligt oven på med praktisk erfaring. – Noget af det første vi prøver på simulatoren, er at sidde og styre fly rundt i en firkant. Så bygger de stille og roligt ovenpå med fly, der skal dirigeres til en bestemt lufthavn, nogle der lander og nogle der letter forklarer Mette Pedersen.

Et tæt samarbejde

Mette Pedersen og Nicolai Olsen har lige afsluttet et forløb på Flyveskolen i Karup, hvor de selv kom op at flyve. De fløj 10 ture, hvor de selv skulle fungere som en del af crew’et i cockpittet, hvor de skulle stå for alt radiokommunikation, samt assistere piloten. På Flyveskolen lærer de om fly, aerodynamik, pilotens instrumenter og hvilke informationer, der er nødvendige for piloten, for at han kan lande i forskellige lufthavne. Det skal give de kommende flyveledere et indblik i, hvordan der ser ud på den anden side af skærmen.

- Det er ikke en egentlig del af uddannelsen, men det giver en virkelig god forståelse for hvad der egentligt sker i cockpittet, og så giver det et meget bedre samarbejde med piloterne siger Mette Pedersen. 

I løbet af deres forløb ved Flyveskolen bliver der fingeret blandt andet nødsituationer så flyvelederne får forståelse for at der er mange andre ting at tage højde for under flyvning end kommunikation med flyvelederen.

On the job training 

Efter forløbet på Flyveskolen kommer Mette Pedersen og Nicolai Olesen i oplæring som flyvelederassistenter efterfulgt af den praktiske del af deres uddannelse, der foregår som mesterlære ved flyveledertårnene. Den praktiske del er opdelt i fire faser, der gradvis gør dem i stand til at håndtere enhver tænkelig situation en flyveleder kan blive udsat for.

- Uddannelsen er meget bedre end jeg havde håbet på.  Jeg føler virkelig, at der er mange folk der har lagt en masse overvejelser og en masse tid i, at den her uddannelse bliver god og mest muligt relevant for os siger Mette Pedersen.


De fire faser

I Fase 1 lærer aspiranten at håndtere let trafik i ukomplicerede situationer samt grundlæggende betjening af det forskellige udstyr.

På fase 2 vil aspiranten begynde at skulle håndtere lettere komplicerede situationer, samtidig med at man lægger vægt på hensigtsmæssig planlægning og korrekt brug af termer.

Fase 3 er den sidste uddannelsesfase. Her bliver alle de tidligere lærte færdigheder kombineret og øvet, så aspiranten kan klare alle tænkelige situationer på en sikker og hensigtsmæssig måde.

Ved afslutningen af 4. fase skal aspiranten have opnået færdigheder og rutine, der sætter aspiranten i stand til, på en sikker, hensigtsmæssig og forsvarlig måde, at kunne være selvstændig flyveleder. Herefter er man færdiguddannet.

 

Flyvevåbnet anvender militære flyveledere i eskadrille 515 i Københavns Lufthavn og på de militære flyvestationer i Karup og Skrydstrup. Uddannelsen som militær flyveleder tager cirka tre år. Flyvevåbnet har i år behov for at optage to nye flyveledere.

Er du interesseret i at blive flyveleder?

Så kan du rette henvendelse til forsvarets rekruttering på Tlf: 44 89 50 00

Læs mere på hjemmesiden