[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]
Klokken er kvart over ni, og vagtholdet fra Air Control Wing er i gang med dagens operative opgaver. Michael er leder af vagtholdet og National Duty Controller (NDC). Rundt omkring ham summer det fra forskellige samtaler i operationsrummet. Surveillance-teamet skaber et opdateret radarbillede til operationsrummet, mens weapons-teamet afventer en øvelsesflyvning med to F-16. De skal lette fra Flyvestation Skrydstrup klokken 10.00. Teamet har radiokontakten til F-16 kampflyene og vejleder piloten, når han eller hun er indsat.
Denne morgen går der rygter om, at et hold af repræsentanter fra NATO kan finde på at troppe op for at afholde en verificerings-øvelse. Det er en slags eksamen for at bedømme, om de kan det, de skal kunne.
”Det bliver ikke i dag”
Michael ser på sit ur. Klokken er efterhånden blevet 14, og NATO-folkene er ikke dukket op endnu.
- Det bliver ikke i dag, tænker han – men i det samme ringer telefonen. Det er den fungerende chef for Operations Group, major John Roland Pedersen, der er i røret. Han fortæller, at NATOs bedømmere er på vej.
Nu går det stærkt. Alle, der ikke har en opgave, bliver sendt ud af operationsrummet. Tilbage sidder kun det skarpe vagthold bestående af syv operatører og Michael.
NATO-folk fra Tyrkiet, Canada og Italien træder ind ad døren. Indledningsvis spørger de Michael om forskellige procedurer og regler. De prøver at forstå, hvordan det danske beredskab fungerer i forbindelse med militær luftovervågning og indsættelse af F-16. Og de holder øje med, om der er styr på procedurerne.
Pernille er Fighter Controller Assistant (FAA): "Selv om jeg har styr på det, må jeg indrømme, at jeg fik nerver på, da vi
fik at vide ”nu kommer de” for jeg har ikke prøvet en ekstern
evaluering før."
Nerver på
Pernille er Fighter Controller Assistent. Hendes opgave er at sørge for, at al kommunikation bliver fordelt til de rette modtagere.
- Jeg er rigtig glad for denne position. Her får jeg lov til at være en blæksprutte. Selv om jeg har styr på det, må jeg indrømme, at jeg fik nerver på, da vi fik at vide ”nu kommer de” for jeg har ikke prøvet en ekstern evaluering før, siger hun.
Pludselig dukker et ukendt fly op på skærmen i Østersøen tæt på svensk luftrum. Det laver et hurtigt knæk mod vest og flyver i retning mod Bornholm. Flere gange forsøger man at få radiokontakt til flyet, men der er intet svar. Verifikationen er i gang.
F-16 på vingerne
Fra operationsrummet i Karup får man hurtigt aktiveret Flyvevåbnets afvisningsberedskab. To F-16 kampfly letter fra Flyvestation Skrydstrup for at kigge nærmere på det uidentificerede fly. Det flyver lige præcis langs skellet mellem internationalt og dansk luftrum øst for Bornholm. Her udviser det en provokerende og unormal adfærd.
- Over land må vores F-16 ikke flyve med overlydshastighed. Det er blandt andet for at skåne vinduer i danskernes huse og undgå at forskrække mennesker og dyr. Men lige så snart, de var fri af land og væk fra kysten, bad jeg dem give fuld gas, så de kom hurtigere frem. På den måde udnyttede vi aktivt en af de taktiske og operative muligheder, vi har, og det er også en del af øvelsen at vise ledelse og være proaktiv i forhold til situationen, forklarer Michael.
Da de to F-16 fik kontakt til det ukendte fly, kunne de tydeligt identificere det som værende tysk af typen Orion P3C. Det havde ageret fjende i forbindelse med verificerings-øvelsen, som sluttede kort tid efter.
Det spillede bare
Efter øvelsen var Michael, en glad mand.
- Det hele spillede 100 procent. Alle kendte deres opgave og leverede en god indsats, fastslår han.
Og indsatsen blev belønnet. NATOs prøvedommere bedømte det som et godt resultat på alle positioner, noget som sker ret sjældent.
- Vi kunne bare mærke, at det var gået rigtig godt, og jeg må jeg erkende, at jeg med tre år tilbage i Flyvevåbnet er virkelig glad for at have prøvet at få så god en karakter, fastslår Michael.
FAKTA - ET VAGTHOLD BESTÅR AF:
- NDC – National Duty Controller (officer): Er den øverste ansvarlige i operationsrummet og agerer på vegne af chefen for Flyverstaben. Kan indsætte afvisningsberedskabet.
Weapons
- FA – Fighter Allocator (officer): Er leder af operationsrummets Weapons Team, der består af to FC og en assistent.
- FC – Fighter Controller (befalingsmand): Har radiokontakt til F-16 flyvene og er pilotens ”øjne” fra jorden.
- FAA - Fighter Controller Assistant (konstabel): Sørger for at al kommunikation ind/ud af operationsrummet bliver fordelt.
Surveillance
- TPO – Track Production Officer (befalingsmand): Er leder af Surveillance Teamet. Har ansvaret for, at nabolande i NATO altid har et retvisende radarbillede
- IA – Identifikation Assistent (konstabel): Identificerer alle fly i og nær dansk luftrum.