Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
De jordiske rester af ekspeditionsleder L. Mylius-Erichsen og hans slædemakker og kartograf, N.P. Høeg-Hagen, ligger på østsiden af den største af Wegener Øerne i Ingolf Fjord på Nordøstgrønland. Det mener den tidligere pilot, major og historiker Paul E. Ancker. Mylius-Erichsen og Høeg-Hagen forsvandt under Danmarksekspeditionen fra 1906-1908. Den kortlagde med succes den nordligste del af Grønland, men blev ramt af en tragedie, da lederen og yderligere to deltagere omkom. Liget af den tredje mand på Mylius-Erichsens slædehold, Jørgen Brønlund, blev fundet i 1908. Han efterlod en dagbog med en angivelse af, hvor Mylius-Erichsens og Høeg-Hagens lig kunne findes. Men angivelsen efterlader rum for tolkning, og ligene er, på trods af mange spekulationer og eftersøgninger, aldrig blevet fundet.
Ikke efterladt på isen
Paul Ancker har interesseret sig brændende for mysteriet om Mylius-Erichsen og Høeg-Hagen siden han var pilot på Grønland i midten af 1950’erne. I 1976 under en flyvning på Grønland fik han den ide, som han nu offentliggør ved 100 års dagen for, at skibet med meddelelsen om, at Mylius-Erichsen, Høeg-Hagen og Jørgen Brønlund var døde, kom retur til København. Det var den 23. august 1908.
- Jeg har brugt tiden på at efterprøve min teori ved at sammenholde de få sikre skriftlige kilder, der er fra ekspeditionens sidste tid, med min viden om Grønland, forklarer Paul Ancker. På trods af at han jævnligt er kommet på Grønland siden 1950’erne har han aldrig haft mulighed for at besøge Wegener Øerne for selv at lede efter gravene, som han mener, må findes der.
- Jeg anser det for usandsynligt, at Brønlund har efterladt sine døde kammerater på havisen. Derfor må deres grave findes, siger Paul Ancker.
Et andet overblik
Wegener Øer ligger omkring 160 km nord for det punkt, hvor Jørgen Brønlund blev fundet, og langt nordligere end andre mener, at ligene af Mylius-Erichsen og Høeg-Hagen skal findes. Janni Andreasen fra Arktisk Institut i København anser det ikke for sandsynligt, at Jørgen Brønlund gik så langt inden han selv omkom. Imod det taler blandt andet, at han ikke rørte de depoter med mad, han selv havde været med til at lægge ud.
- Der er mange ting, jeg er uenig i, men eftersom ingen ved, hvad vej de er gået, er det en mulighed. Teorien er lige så spændende som så mange andre, siger Janni Andreasen.
Når Paul Ancker mener, at der skal ledes så langt mod nord, skyldes det blandt andet, at han forstår Brønlunds budskab om ligenes placering på en anden måde, end andre har forstået det.
- Med min baggrund som pilot og med mit kendskab til Grønland har jeg et andet overblik og andre forudsætninger for at bindene oplysningerne sammen. Derfor tolker jeg budskabet i Brønlunds testamente anderledes, forklarer Paul E. Ancker. Kun en ekspedition til Wegener Øerne kan vise, om Paul Anckers teori er rigtig.
Hele Paul Anckers udredning om Danmarksekspeditionen og gravenes placering kan læses her.