[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

For at kunne imødegå truslen har Forsvarskommandoen oprettet fire udrykkehold af eksperter til at hjælpe soldaterne, når de støder på gra-nater med mistænkeligt indhold eller anholder terrorister med mulige kemiske eller biologi-ske våben. Et af udrykkeholdene har for første gang trænet sammen med den Danske In-ternationale Brigade i Oksbøl.

Alle danske soldater har lært at skrige gas-gas-gas, trække en gasmaske over hovedet, kaste en atropinsprøjte i låret og tage en ABC-dragt på, hvis de er udsat for angreb med nervegas. Men hvad gør man, når man falder over et lager af gasgranater på en tidligere slagmark eller finder et laboratorium med biologiske våben i en større provinsby?

Spørgsmål som dette er blevet mere og mere aktuelt i de senere år. Senest i Irak i januar, da danske soldater fandt granater, der muligvis indeholdt blistergas. Dengang var der mu-lighed for at tilkalde amerikansk eksperthjælp, men det er ikke sikkert, at det altid vil være muligt.

Terrorister producerer miltbrand

Under øvelsen i Oksbøl advarer en bondemand nogle soldater på patrulje om, at der foregår noget femte kolonne virksomhed i et udpeget hus i Brikby. Manden har rodet i noget skrald fra huset og fået store sår på hænderne. Da soldaterne undersøger huset, finder de et laboratorium, hvor terrorister muligvis producerer en eller anden form for biologiske våben.

Soldaterne melder videre opad i systemet, og ekspertholdet, der med kort varsel kan rykke ud til alverdens brændpunkter, kommer til stedet for at undersøge sagen.

Vognfuld måleudstyr
Ekspertholdet medbringer en vogn fyldt med måleudstyr til at udtage sporeprøver efter diverse kemiske eller biologiske kampstoffer. Prøverne sender de derefter til et laboratorium i Danmark, der efter en dags tid kan fastslå, hvad holdet står overfor.

Under øvelsen viser resultatet miltbrand. Hvad der skal ske herefter, står lidt hen i det uvisse. Soldaterne kan forsegle området, men ikke rense det, og der findes ikke nogle egentlig procedure for det endnu, men den er under udvikling.



Udrykkeholdet tager jordprøver rundt om Brikby, for at se om der er en større forurening af området.

Lille brik i øvelsen
Miltbrandfundet er kun en lille brik i en større flerstrenget øvelse med Den Danske Internationale Brigade. Flerstrenget fordi der kører flere små specialiserede øvelser inde i selve den store øvelse, som f.eks. øvelsen af udrykkeholdet. Udover at kampenhederne træner forsvarskamp, er der et større apparat i bevægelse for at træne de logistiske enheder.

Felthospitalet modtager en lind strøm af sårede fra sminkecentret, og terrænet flyder med forulykkede køretøjer, så bjærgningssektionerne også får prøvet deres færdigheder af. I alt deltager over 1300 soldater i øvelsen.



Specialist fra udrykkeholdet sporer efter biologiske kampstoffer med sit måleudstyr.