[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

AMBER HOPE 05

Hans navn er Ramunas Kazerskas - af nogle i Danmark blot kaldt Rasmus - han er 26 år, arbejder som rådgiver i civile anliggende for chefen for søværnet, og han fortæller historien om, hvordan en annonce gjorde ham til søofficer og et job, som han aldrig havde drømt om.

Tog chancen
I 1997 var Ramunas begyndt at studere psykologi på universitetet i Kaunas - Litauens næststørste by - og ved et tilfælde ser han en dag en annonce, der fortæller, at det er muligt at komme til Danmark og blive uddannet som søofficer. De, der tilmelder sig, skal gennem en lang række prøver blandt andet en intelligenstest, en fysisk test og en omfattende prøve i engelsk. Ramunas består dem alle, og sammen med en kollega bliver han udtaget til at gennemgå uddannelsen i Danmark.

Kort tid efter sætter han sig i en flyvemaskine til Danmark, og da stewardessen annoncerer den forestående landing i Kastrup Lufthavn går det med ét op for ham, at han ikke kan et eneste ord dansk.

Rigtig svært
Det første år boede Ramunas hos en ganske almindelig familie i Albertslund, samtidig med at han gik til intensiv sprogundervisning på Svanemøllens Kaserne i København.

Et år efter startede han på Søværnets Grundskole i Auderød for at gennemgå uddannelsen til søofficer på fuldstændig lige fod med de danske deltagere.

- Det var svært, rigtig svært, fortæller Ramunas. Især i starten. For de danske kadetter talte jo ikke det officielle dansk, jeg havde lært på sprogskolen, men derimod alle former for dialekter og brugte udtryk, som jeg ikke kendte.

Sejlede meget
Under uddannelsen sejlede de udenlandske deltagere en del mere end danskerne, og det blev til sejladser til Grønland og Færøerne. Efter fem år afsluttede løtnant Ramunas sin uddannelse i juli 2003 og var klar til at blive sendt tilbage til Litauen, hvor han efter et års tjeneste blev udnævnt til premierløjtnant i søværnet. Han arbejdede i halvandet år om bord på en fregat, inden han fik sit nuværende job.

Den litauiske flåde hører hjemme i Klaipeda, og den består af 2 fregatter, 2 minerydningsskibe, 1 forsyningsskib og 3 torpedobåde.
- Jeg havde aldrig været ude at sejle, da jeg kom til Danmark, siger Ramunas, så det var helt nyt og spændende for mig at prøve. Vi fik en god uddannelse, og jeg fik lært at navigere, og det er i realiteten det samme system, man anvender verden over, så det er noget, jeg umiddelbart kan anvende her i Litauen.

Ser dansk TV
Sidste år var Ramunas på besøg i Danmark, og for første gang var han med på Roskilde Festival. Det nåede han ikke, mens han var under uddannelse. Han har også besøgt venner rundt omkring i Danmark, og han håber på, at der også i fremtiden bliver mulighed for komme på besøg i Danmark.

De danske sprogfærdigheder holdes ved lige ved at følge med i dansk TV. Ved hjælp af en satellit-forbindelse har han adgang til fire danske TV-stationer, som han ofte klikker ind på.

- Jeg er bare udlånt sammen med andre til at deltage i Øvelse Amber Hope i to uger, og det har været spændende at arbejde med at arrangere de mange besøg for gæster, som vi tager os af i Visitors and Observers Bureau. Og så har der været lejlighed til at tale lidt dansk og vise, at man også kan begå sig som landkrabbe. Du må godt kalde mig sømand, for det er jo en rigtig mand, siger Ramunas Kazerskas med et stort smil.

(Billedtekst til "Rasmus")

Ramunas Kazerskas - Rasmus - havde aldrig været ude at sejle, men blev uddannet som dansk søofficer, og han kan også begå sig på landjorden.