[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Det har medført store besværligheder for især den del af landbefolkningen, der bor i de tyndt befolkede områder øst for floden. Det prøver den danske bataljon nu at råde noget bod på ved at bygge en gangbro over floden.

Genopbygningsenheden ved den danske bataljon, Rebuilding Unit Denmark, er gået i gang med at få bygget en gangbro mellem to marskaraber landsbyer 30 kilometer nord for Al Qurnah. Danmark finansierer broen, men den bliver bygget af et lokalt entreprenørfirma fra området.

Den danske bataljon har tidligere på året været inde i de to landsbyer for at tømme dem for våben. Området har længe været plaget af landevejsrøverier og stammefejder, og de danske soldater tømte derfor landsbyerne for våben. Siden har der været relativt roligt.  Med den nye bro håber bataljonen på at genvinde de fattige marskaraberes tillid efter operationen.

Røverier og stammefejder
Manglen på broer over Tigris har længe været et stort problem for især de marskaraber landsbyer, der ligger i de tyndtbefolkede områder øst for floden. De har svært ved at få hurtig lægehjælp, og børnene kommer som regel kun i underskolen, da alle sundheds og uddannelsesfaciliteter ligger på vestsiden af floden.

Animeret diskussion i landsbyens gæstehus om broens placering.

Lørdag underskrev områdets sheiker endelig aftalen om, at broen skal bygges. I Irak er det nemlig ikke nødvendigvis helt enkelt at få et sådan projekt op at stå. Marskaraberne nord for Al Qurnah har en temmelig høj kriminalitetsrate, og bataljonen og entreprenørfirmaet var derfor nødt til at sikre sig, at områdets sheiker ville sørge for, at arbejderne på projektet ikke bliver udsat for røverier, mens de er på arbejde.

Sheiken fremviser broslagningsstedet for bataljonen og entreprenørfirmaet. 

Fattigste befolkningsgruppe
Et andet af områdets store problemer er stammefejder. Broen forbinder to landsbyer fra forskellige marskaraberstammer, og sheikerne måtte derfor skrive under på, at de ikke ville bruge den nye bro til at føre krig mod hinanden.

Marskaraberne er den fattigste befolkningsgruppe i det sydlige Irak, hvor de var udsat for massiv undertrykkelse under Saddam Hussein. Han drænede i slutningen af firserne de store sumpområder og fratog dem dermed deres livsgrundlag. I dag lever de hovedsageligt i Basras forstæder og langs hovedvej 6, hvor de udgør den laveste klasse i det sydlige irakiske samfund.