[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Uden kommunikation er der ingen militære operationer. Det var selv vikinger bevidst om. Derfor spiller Danish Deployable Communications And Systems Module A en vigtig rolle for Nato Response Force. De kalder sig selv for DCM kompagniet, og de har i virkeligheden meget lidt med den danske Hær at gøre.

Enheden har siden oprettelsen i 2003 været en fast del af First Nato Signal Battalion. Til dagligt arbejder de på Haderslev kaserne, men den operative enhed som kompagniet tilhører ligger i Maastricht i Holland. Derfor er de formelt ikke et dansk bidrag til NRF, men et Nato bidrag til egne styrker.  Og de kan deres kram.

 
Der er tit bud efter det danske kompagni. Her demonstrerer de udstyr i Nato hovedkvaret.

I Afghanistan
To gange har kompagniet været udsendt til ISAF styrken i Afghanistan, hvor enheden har støttet hovedkvarteret, og sikret gode stabile telefonlinier, data-, og sattelitkommunikation.
Nato bataljonen som kompagniet tilhører er konstant på 7 dages beredskab, men lige nu er de i 5 dages beredskab, fordi de danske soldater er en del af Nato Response Force 6.

Derfor tager de på mandag til Kap Verde øerne ved Vestafrikas kyst for at deltage i NRF øvelsen Steadfast Jaguar 06. Her skal hele NRF konceptet til eksamen, og styrken skal vise sin værdi for Nato langt væk fra de trygge europæiske kyster.

Det danske telegrafkompagni skal etablere kommunikationslinier for øvelsesledelsen og for Joint Logistics Support Group. Det lyder som en kæmpe opgave for kompagniets 47 mand på øvelsen, men sådan ser soldaterne ikke på det.

- Det er faktisk en mindre opgave. Vi har tidligere oprettet kommunikationsliner for fem korps på en gang i Belgien. Da var der fart på, siger kompagnichef Brian Friis Pedersen.

Gode signaler til samarbejdspartnerne
Den danske enhed spiller også en særlig rolle i Nato bataljonen. Som det eneste kompagni kan de danske soldater håndtere to opgaver på samme tid. Kompagniet er delt op i to helt identiske enheder, der kan rejse af sted med signalgrej, hvor Nato ønsker det.

- Vi har simpelthen lavet en skyggeorganisation. Primært for at sikre, at det ikke konstant er det samme personel, der skal løse de opgaver ude i verden, siger Brian Friis Pedersen   

Derfor er der ofte bud efter den danske signalekspertise. Enheden har lige været på tre ugers øvelse, og nu skal de være to måneder på kap Verde øerne. Det kræver nogle helt specielle soldater. For tjenesten i kompagniet er lidt af en livsstil.

- Jeg har forhandlet mig frem til, at vi har halvanden måneds sommerferie, når vi kommer hjem fra Steadfast Jaguar. Det vil til gengæld ikke undre mig, hvis de første soldater tropper op på kommandokontoret efter 14 dages ferie og siger - ”hvad skal vi lave”, fortæller Brian Friis Pedersen.