[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Af Oberstløjtnant P.M. Wester

På Hærens Officersskole er Afdelingen for Taktisk Efterretningstjeneste oprettet 1. januar 2006. Det store antal udsendelser som Forsvaret deltager i indebærer, at Flyvevåbnet og Søværnets officerer træder ind i funktioner, der tidligere var forbeholdt officerer fra Hæren. Når nye veje trædes er mulighederne ikke lige tydelige. En indlysende mulighed for at forstå Hærens virke og få værktøjer, der letter virket i en presset missions hverdag er Grundlæggende kursus i Taktisk Efterretningstjeneste.

Kursus kan søges af alle. Når Flyvevåbnets eller Søværnets officerer indgår i en stab, der direkte har sigte på hærens internationale indsættelse og funktionen indgår i en efterretningsstab, vil Hærens Officersskole optage kursister fra Flyvevåbnet og Søværnet.     

Heino, der er orlogskaptajn og tjenstgørende ved Søværnets Operative Kommando er den første officer fra Søværnet, der har bestået Hærens Grundlæggende kursus i Taktisk Efterretningstjeneste. Det kursus Heino deltog på omfattede personel til de kommende internationale missioner i Irak, Afghanistan og Kosovo. De øvrige kursister kom alle fra Hæren.

Det grundlæggende efterretningskursus har efterretningskredsløbet; altså planlægning, indhentning, bearbejdning og formidling som fundament. Idéen er, at kursisten efter en række teorilektioner gives lejlighed til at arbejde med delelementerne i kredsløbet. Dette gøres dels gennem stregopgaver, dels gennem taktiske opgaver, hvor kursisten trænes i håndtering af de værktøjer en efterretningsstab på det taktiske niveau benytter sig af. Kompleksiteten i opgaverne stiger gennem kursus, og der stilles krav om en analytisk og systematisk tilgang.

Heino siger herom: "Termerne var helt nye, det samme gjorde sig gældende for den metode Hæren anvender på det taktiske niveau, når der overvejes". Metoden er fornuftig - men hold da op, hvor er der meget nyt, der skal læres".     

Efter metode- og værktøjsdelen arbejdes der i stabe. Stabene sammensættes med udgangspunkt i den kommende udstationering. Formålet er, at deltagerne lærer hinanden at kende. For Heinos, som for tidligere hold, er det karakteristisk, at stabene samlet set besidder mange forskellige kvalifikationer, og der er en god forståelse for at hjælpe hinanden.

Når læringen skal fremmes træder instruktørerne ind i den enkelte stab for der at give inspiration og øge indsigt og forståelsen hos kursisten. Under alle stabsarbejder er der indlagt tilbagemeldinger, hvor en stab præsenterer deres produkter til inspiration og yderligere læring for de øvrige. 

Opgaverne, der arbejdes med finder Heino gode og relevante. Han siger herom: "Især Grosnia øvelsen finder jeg meget realistisk. Vi arbejder her med et scenario, der er lig det, som jeg i mit virke som efterretningsofficer ved den multinationale franske brigade i Kosovo forventes at komme til at arbejde med. Vi får indsigt i metoder, der gør det lettere at vurdere en irregulær modstander. Det er en meget lærerig øvelse holdt på plads af dygtige og erfarne instruktører".
 
Grundlæggende kursus i taktisk efterretningskursus er for Heino begyndelse på en omskoling, der herudover omfatter en uges missionsorienteret E-kursus ved Efterretningsafdelingen ved Danske Division, hvor der med baggrund i briefinger fra E-personel fra de udsendte missioner arbejdes med de typer af opgaver, der er dagligdag i missionsområderne.

Når dette er overstået er der yderligere tre ugers træning ved Det Danske Internationale Logistikcenter i Vordingborg. Her vil Heino bl.a. blive iklædt den uniform alle udsendte bærer og få lejlighed til opøve sine personlige færdigheder i bl.a. våbenbetjening.

For Hærens Officersskole har tilbagemeldingen fra Heino vist, at det grundlæggende kursus er en naturlig start på et forløb, der giver en forståelse for den taktiske efterretningstjeneste i et landmilitært miljø. En god indgangsvinkel - uanset værn - for en kommende efteretningsofficer er Grundlæggende kursus i Taktisk Efterretningstjeneste.