[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Afsluttende aktivitet på de to ugers uges program for de trætte, men stadig smilende kæmpere var et 298 meter langt ”dead slide” - den sidste udfordring.

Første deltager glider ned fra den 70 meter høje klippekant med kurs mod Opalsøens fire grader kolde vand. De sorte militærstøvler får vandet til at stå op omkring deltageren, og få sekunder senere kommer dele af kroppen ned i det kolde vand. Deltageren bliver samlet op af en gummibåd og bragt til bredden. Her melder han sig til tjeneste foran Opklaringsbataljonens chef, oberstløjtnant H.-C. Mathiesen, som overrækker stofmærker med den sorte enkeltkæmperdolk. Det var det. Nu af sted til noget tørt tøj og en varm drik. Næste enkeltkæmper – go!

Konstabel P.B. Carlsson undervejs på ”dead slide.” Foto: Preben Rasmussen.

Chef for 1. Brigade, oberst Peter Bartram, fik lejlighed til at give de seks soldater et par ord med på vejen. Han roste soldaterne for deres indsats.
- Når jeg kikker på jeres baggrund, så er I vidt forskellige. Nogle har mange år på bagen, og nogle er kommet ind for få år siden. Men der er nogle ting, som I alle har tilfælles, og det er jeres moral, jeres evner som enkeltkæmpere, udholdenhed og hårdhed. Det er nogle personlige sider, som I alle indeholder, og det gør jer helt unikke. Jeg ønsker jer stort et til lykke, sagde oberst Bartram.

Konstabel M. H. Hansson på vej mod det kolde vand i Nexø havn. Foto: Preben Rasmussen.
 
Obersten gav også udtryk for sin tilfredshed med, at Enkeltkæmperkurset igen afholdes.
- Det er klart mit ønske, at Opklaringsbataljonen vil gennemføre det igen til næste år. Det er et godt værktøj til at gøre jer til bedre soldater, og jeg er sikker på, at I hjemme hos jeres enheder som instruktører vil være med til at give viden og erfaring til de øvrige i enheden, sagde Bartram.

Forrest fra venstre: Oversergent B.K.L. Eskildsen, sergent N. Nothlev og sergent S. Underbjerg. Bagerst fra venstre: Konstabel M.H. Hansson, sergent K. Olesen og konstabel P.B. Carlsson. Hammershus ruin danner de smukke kulisser for de nyudnævnte enkeltkæmpere. Foto: Preben Rasmussen.

Enkeltkæmperkurset blev indført for første gang i 1967; dengang med en lidt anderledes udformning, da de første fem kurser blev afholdt af Jægerkorpset. Kurset varede dengang kun en uge og bestod af to uddannelsesdøgn og derefter tre patruljedøgn. Undervejs har der gennem de 40 år været stop i afviklingen af Enkeltkæmperkursus af forskellige årsager, men nu er der igen action.



Kopi af den tve-æggede dolk som enkeltkæmperne må bære på deres uniform. Foto: Preben Rasmussen.