[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Af L. K. Galsgaard-Olsen, premierløjtnant 2/I

Mandag den 21. januar var for mange en ganske almindelig mandag, men for 2. kompagni ved Den Kongelige Livgarde blev der skrevet dansk militærhistorie.

Uddannelsen af danmarks første Infanterikampkøretøj kompagni (IKK KMP), i den danske udgave CV9035DK blev påbegyndt og er på nuværende tidspunkt kommet rigtig godt fra start.

Uddannelsen varer for vores vedkommende seks måneder og forgår på Hærens Kampskole i Oksbøl. For sjællændere kan det godt virke langt væk, men det opvejes af de faciliteter, der stilles til rådighed i form af terræn, garager, uddannelse og socialt samvær.

Kompagniets førerpersonel har medio marts afsluttet grundmodulet, køremodulet samt tårnmodulet, omhandlende skydeteori og skydning med IKK. Herefter skal de nu uddanne kompagniets øvrige personel til grundmodul samt uddannelse af kompagniets skytter. Efter dette venter selve taktikmodulet og skarpskydning med maskinkanonen. Som det ser ud nu, vil sidstnævnte foregå i Sverige.

Kompagniet har endnu ikke skudt kaliberskud med IKK, så indtil da, er vognen bare en meget stor Volvo, men hvis den bare skyder tilnærmelsesvis lige så godt, som den kører, så er det en våbenplatform der er kommet for at blive.

IKK er et nyt køretøj i hæren, og med det træder hæren og forsvaret et skridt nærmere den moderne kampplads. IKK er til dags dato det mest avancerede landkøretøj, hæren er i besiddelse af.
 
Som på de fleste andre nye køretøjer har der været ”begynderfejl”, men som oftest har det været brugerfejl, som hurtigt kunne laves, og i de andre tilfælde kunne de svenske teknikere, der er tilknyttet kurset, hurtigt udbedre fejlen. IKK er stadig i en opdateringsproces, og derfor vil der opstå fejl. Kompagniets observationer og erfaringer skal bruges til at finjustere bilen yderligere, så uddannelsen af de efterfølgende kompagnier optimeres.

IKK er en hybrid. Den er ikke en pansret mandskabsvogn (PMV), heller ikke en kampvogn, den er helt sin egen klasse, det bedste af to verdener. Man har taget transportkapaciteten og personelbeskyttelsen fra PMV og pansringen og muligheden for at skyde samt ramme under kørsel fra kampvognene.

IKK er at betragte som en stor føringsmæssig værktøjskasse. Dets mobilitet og bevæbning tilgodeser opsiddet kamp. Det faktum, at køretøjet rummer en seks-mandsgruppe i mandskabsrummet, betyder, at kamp i uoverskueligt terræn stadigvæk er en del af det overordnede kampspektrum.

Kompagniets kampeksercits ligger endnu ikke fast. Der er nogle vigtige spørgsmål at afklare, for eksempel skal køretøjet anvendes på nogenlunde samme vis som kampvognene, dog med reducerede skudafstande? Skal de seks infanterister være det primære våbensystem som vi kender det fra panserinfanterikompagniet?
 
Det synes dog oplagt, at man igennem anvendelse af IKK nu kan løse opgaver, der før ville have krævet enten kampvogne og/eller intanteri. Denne kapacitet skal søges udviklet og udnyttet.
Yderligere om vores uddannelse vil følge i næste udgave af garderbladet.

Faktaboks:
Kort om køretøjet:
CV9035DK (IKK) er et svensk pansret bæltekøretøj på 32 ton, 850 HK. Besætningen består af tre mand, en kommandør, skytte og en kører. Ud over dette medbringer IKK seks (syv) infanterister i mandskabsrummet.

IKK er bevæbnet med en stabiliseret 35mm maskinkanon, et 7.62mm tårngevær samt seks infanterister udrustet som i et traditionelt panserinfanterikompagni. Mandskabsrummet er indrettet sådan, at der i kamplugerne er installeret affutager til tre lette støttevåben. For at give gruppeføreren og de øvrige infanterister bedre vilkår, kan de via infoskærmen i mandskabsrummet se, hvad der foregår omkring vognen. De kan også se, hvad skytten sigter på.

Skytten har ud over dagsigtet et termisk sigte af nyeste dato, hvilket gør at køretøjet kæmper lige så godt i mørke, som i dagslys.

Maskinkanonen er i stand til at skyde med intelligent ammunition (elektronisk programmerbar), brisant og pile-skud mod pansrede mål.