Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Felthospitalet i Camp Bastion er formentlig det hospital i verden, der modtager flest traumepatienter, og i gennemsnit foretager man her en amputation i døgnet. Blandt andet derfor er felthospitalets behov for blodprodukter ekstremt stort.
Og til trods for, at felthospitalet er et relativt lille hospital, forbruger det mere donorblod end de største universitetshospitaler i England. Faktisk er behovet for blod cirka ti gange større end på et dansk provinssygehus. En meget stor del af det donorblod, der tappes i Storbritannien eksporteres til felthospitalet.
Cirka 45 danske soldater har meldt sig som donorer af blod til felthospitalet. Her bliver korporal Michael C. Hansen tappet for anden gang under sin udsendelse med felthospitalet. Foto: Morten Fredslund.
Men blodprodukter – og specielt blodplader - har begrænset levetid. Derfor er man også på konstant jagt efter frivillige donorer blandt soldater og sundhedsfagligt personel, der er placeret på eller i rimelig afstand fra felthospitalet og som kan stille til tapning med meget kort varsel, når stærkt blødende patienter ankommer til hospitalet.
45 danske donorer
I skrivende stund består donorkorpset af 311 bloddonorer, hvoraf cirka 45 er danske.
Èn af dem er korporal Anker Sewohl, der den seneste halvanden måned er blevet tappet for blod tre gange. Det har faktisk reddet liv, og forleden modtog han en fornem britisk hæder i form af en mønt, der kun er uddelt én gang tidligere til en bloddonor.
- Jeg blev lidt paf og vidste ikke rigtigt, hvad det handlede om, da chefen for DANILOG – under sit besøg på hospitalet – kom ind på kommandokontoret og begyndte at tale om, at jeg havde reddet liv. Men da det gik op for mig, blev jeg da både glad og stolt over, at man anerkender donorernes indsats – som jo er helt frivillig, siger Anker Sewohl, der er felthospitalets danske forsyningsbefalingsmand.
Korporal Anker Sewohl fik overrakt den særlige mønt af chefen for DANILOG, oberst Peter Kølby Pedersen, da han besøgte felthospitalet for nylig. Foto: Morten Fredslund.
Han meldte sig allerede som donor, da felthospitalets danske personel var på den første store øvelse i York i Storbritannien.
- Jeg har ikke tidligere været bloddonor, men da man efterspurgte frivillige på grund af det store behov for blod, ja så syntes jeg, det kunne være mit konkrete bidrag til at hjælpe de sårede soldater. Det er jo vores kammerater og soldaterkolleger, der har brug for blodet, og jeg synes næsten, det er en kollegial pligt, når det handler om liv og død, siger han.
Blodet er blot til låns
Til sin egen overraskelse har Anker Sewohls blod et meget højt antal blodplader, som netop er det produkt, felthospitalets laboratorium er ude efter. Donorerne skal ikke levere fuldblod, som bloddonorer gør i Danmark.
Derimod er det blodplader, der er bud efter. Derfor foregår tapningen også på en anden måde end det gør i Danmark, og blodet er faktisk kun til låns, mens blodpladerne skilles fra selve blodet i en centrifuge. Blodet pumpes derefter retur i donoren sammen med blodfortyndende væske.
En tapning tager cirka 45 minutter, men Anker Sewohl leverer dobbelt og ligger på briksen i omkring halvanden time, mens blodet tappes, cetrifugeres og pumpes retur. Anker Sewohls blod er sprængfyldt med blodplader, som kort fortalt er det produkt i blodet, der får blodet til at størkne, og derfor er blodplader essentielle i behandlingen af de mange dramatiske traumer.
- Ja, faktisk sagde de, at mit blod er af så høj kvalitet, at jeg ikke kan dyrke topidræt – jeg ville simpelthen ikke kunne bestå en dopingtest, siger han med et smil.
Glad og stolt
Anker Sewohl er både glad for og stolt over hædersbevisningen.
Mønten er indstiftet af felthospitalets lægefaglige chef, Tim Hodgetts, og er kun produceret i 50 eksemplarer. Her ses for- og bagside. Fotos: Morten Fredslund.
- Selvfølgelig er jeg da glad og stolt. Jeg synes, det er rigtig fint, at man belønner folk, der gør noget særligt. Og når de siger, at mit blod har betydet, at nogle af de sårede har reddet livet – ja, så må jeg jo tro på, hvad de siger. Og det er da det, der gør mig mest stolt. Det er jo ret stort, at man kan redde liv ved at yde så lidt, siger han.
Mønten, som Anker Sewohl modtog, er indstiftet af felthospitalets lægefaglige chef, oberst og professor i traumemedicin Tim Hodgetts. Han har selv finansieret mønterne, som kun er produceret i 50 eksemplarer. De uddeles til udvalgte personer på felthospitalet, som har gjort en særlig indsats, der samtidig har reddet liv.
Anker Sewohl vil ikke afvise, at han melder sig som bloddonor, når han vender hjem til Danmark.