[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

De danske soldater er tungt læssede under patruljer. Den enkeltes udrustning vejer mellem 25 og 55 kilo, og hver soldat bærer i snit på 35 kilo. Det viser målinger, som Center For Idræt (CFI) ved Forsvarets Sundhedstjeneste har foretaget på hold 6 og 7 i Helmand.

- Belastningerne stiller enorme krav til soldaterne, ikke mindst på grund af varmen, siger kaptajn Klaus G. Sørensen, som er leder af Studie og Udviklingselementet ved CFI. I Helmand er det ofte mere end 50 grader i skyggen om sommermånederne.

Klaus G. Sørensen har været med til at lave målingerne for CFI, som også viser, at en dansk Afghanistan-soldat på patrulje i gennemsnit vejer 115 kilo, inklusiv kropsvægt og udrustning. De bærer således i snit på hele 45 procent af deres egen kropsvægt.

- For at klare sig og yde optimalt under de ekstreme forhold i Afghanistan skal soldaterne tænke sig godt om. Vi forsøger at få dem til at tænke på sig selv som elitesportsudøvere, og træne, spise og drikke derefter. Men der er ingen tvivl om, at de mange patruljer med de mange kilo er hårde for kroppen, uanset hvor god en form man er i, forklarer Klaus G. Sørensen.



Klaus G. Sørensen (længst til højre) sammen med de tre af Forsvarets fysioterapeuter (fra venstre: Nikolaj, Henrik og Kenneth). De tre skal på skift opholde sig i Afghanistan. (Foto: Thorbjørn Forsberg)

Sliddet betyder, at en del soldater har problemer med ryggen og led som knæ og ankler. Hvis behandlingen ikke kommer i tide, kan det give lange skadespauser. Derfor er en dansk fysioterapeut for kort tid siden ankommet til Helmand i Afghanistan for at være en del af Danish Battle Group.

- Han er her for at holde soldaterne kørende længst muligt og for at støtte dem professionelt, hvis skaden er sket. Det er den vigtigste opgave, men han laver også forebyggende træningsprogrammer for soldaterne, forklarer Klaus G. Sørensen.

Mest i Price og Armadillo
Fysioterapeuten i Afghanistan vil hovedsageligt arbejde i lejrene Price og Armadillo, hvor de hårdest belastede soldater fra infanterikompagnierne og deres støtteenheder opholder sig. I Camp Bastion er der i forvejen engelske fysioterapeuter, som kan hjælpe danskerne ved behov.



Henrik, som er fysioterapeut, behandler en dansk soldat med rygproblemer i lejren Price. (Foto: Thorbjørn Forsberg)

Den første danske fysioterapeut under den nye ordning er Henrik. Han har 5½ års erfaring fra en fysioterapiklinik i København og har blandt andre behandlet elitedanserne fra New York City Ballet, når de har været på Europaturné.

- Professionelle sportsudøvere har fysioterapeuter tilknyttet for at kunne yde deres optimale uden at være påvirket af slid og skader. Det er i princippet det samme, jeg skal lave her – prøve at minimere overbelastningsskaderne her og nu, samtidig med at jeg tilrettelægger noget forebyggende træning, siger Henrik og fortsætter:

- Det er spændende at være med her, og jeg er sikker på, at det bliver en udfordring både fagligt og personligt. Jeg ser det som min pligt at prøve at gøre en forskel og bidrage med mine evner hernede – det er en ære for mig at være med i missionen, og jeg brænder virkelig for at hjælpe soldaterne.

Ordningen med en fysioterapeut i Helmand kører indtil videre på forsøgsbasis på resten af hold 7 samt hold 8.

 Fakta – Det bærer en dansk soldat på patrulje:
  • Lang jakke, lange bukser og støvler.
  • Knæbeskyttere og fragmentationsvest uden på uniformen.
  • Basis- eller kampvest med udstyrstasker indeholdende blandt andet ekstra vand, granater og ammunition. Bæres på ryggen sammen med cirka tre liter vand i en Camelbag (drikkedunk).
  • Gevær – måske endda et ekstra tungt ’let-maskingevær’ eller et almindeligt gevær med påsat granatkaster.
  • GPS, handsker, hjelm og fragmentationsbriller.
  • De ”heldige” bærer yderligere 30-40 kilo radioudstyr.