[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

I Gereshk by blev de sidste kornsække afhentet i lørdags. Igennem den sidste halvanden måned har repræsentanter for det afghanske landbrugsministerium uddelt hvedekorn til ca. 6000 af distriktets bønder for at få dem til at dyrke hvede frem for opiumsvalmuer.

- I Helmand-provinsen er dyrkning af opiumsvalmuer meget udbredt. Men med hvedeprogrammet giver vi bønderne et alternativ til opiumshøst og smuglingen, fortæller Hr. Jangul, fra det afghanske landbrugsministerium, som leder hvedeprogrammet i Gereshk.



For andet år i træk er der blevet uddelt store mængder hvedekorn til ca. 6000 bønder i Gereshk-distriktet. Foto: Provincial Reconstruction Team.

Bønder bliver afhængige
Mere end 90 procent af verdens opium kommer fra Afghanistan. Problemet er især stort i Helmand-provinsen, hvor bønder leverer halvdelen af den opium, som smugles ud af landet. Og det er ikke kun et problem for verdenssamfundet. Opiumsdyrkningen er også ødelæggende for afghanerne selv.

- Der er ikke noget, de hellere vil end at stoppe med at dyrke opium. Bønderne bliver afhængige af det, når de får opiumssaften på fingrene, og de ved godt, at opiumsdyrkning i det hele taget er noget skidt, siger stabilitetsrådgiver Anders Johansen fra det danske udenrigsministerium, som har talt med mange bønder rundt omkring i landdisstriktet omkring Gereshk.



Høstede opiumsvalmuer. Et syn som gerne skulle blive mere sjældent i både Helmand og hele landet. Foto: Military Stabilization and Support Team.

Hvededyrkning støttes
- Afghanske bønder er, som bønder er flest. De dyrker det, som de kan tjene flest penge på. Og mange bønder i distriktet er så presset rent økonomisk, at de ikke kan tillade sig at fravælge den afgrøde, som giver den bedste indtjening, forklarer Anders Johansen.

For at gøre hvededyrkning mere attraktiv skal bønderne derfor kun betale et symbolsk beløb for hvedekornene, som bliver uddelt. Det lader sig gøre med økonomisk støtte fra blandt andet det danske udenrigsministerium. Det er dog de afghanske myndigheder, som har organiseret uddelingen hele vejen igennem.



Sidste år faldt opiumshøsten i området, og det forventer Hr. Jangul fra det afghanske landbrugsministerium også, høsten vil gøre i år. Foto: Karen Dahlin, Forsvarets Mediecenter

Fald i opiumshøsten
Programmet er en gentagelse fra sidste år med den forskel, at bønderne i år også har fået gødning og sprøjtemidler, som skal forbedre udbyttet af hvededyrkningen. Og i det afghanske landbrugsministerium er de optimistiske omkring programmets indvirkning.

- Vi håber selvfølgelig på sigt at kunne udrydde opiumsdyrkningen helt. Foreløbig glæder vi os over, at programmet ser ud til at virke. Sidste år så vi, at opiumshøsten faldt, og det, har vi har al mulig grund til at tro, vil ske igen i år, siger Hr. Jangul.


 

FAKTA

Indsatsen mod dyrkning af opiumsvalmuer foregår i hele Afghanistan.
- Fra 2008 til 2009 er landbrugsarealet, som anvendes til dyrkning af opiumsvalmuer, faldet med 1/3 del i Helmand og 22 procent i hele Afghanistan.
- Af Afghanistans 34 provinser er antallet, som er helt fri for dyrkning af opiumsvalmuer, steget fra 18 til 20. Yderligere fire provinser er tæt på at have udryddet opiumsdyrkningen.
 

Kilde: Afghanistan Opium Survey 2009, United Nations Office on Drugs and Crime.