Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Det er ikke kun soldaterne helt i front, der gør brug af nymodens kommunikationsteknologi under udsendelsen til Helmand-provinsen. Danske læger og sygeplejersker ved felthospitalet i Camp Bastion, der frem til udgangen af oktober er under dansk ledelse, er én gang om ugen i kontakt med Rigshospitalets Traumecenter via et videolink.
Under dagens videokonference drøfter de udsendte læger og sygeplejersker de patienter, som er sendt hjem til videre behandling i Danmark, og som stadig er indlagt på Rigshospitalet. Denne torsdag står seks-syv af felthospitalets læger og sygeplejersker foroverbøjet foran chefens 17” lap-top i felthospitalets kommandotelt med fokus på den lyseblå lap-top skærm og det lille web-cam på toppen.
Det er chefens lille lap-top, der lægger skærm og web-cam til videokonferencen. Primitivt, men effektivt, og både traumecentret på Riget og ikke mindst patienterne har glæde af denne kontakt. Foto: Morten Fredslund.
Der er hul igennem til Rigshospitalets Traumecenter, hvor klinikchef Claus Falck Larsen har indkaldt tre overlæger fra en række afdelinger, som har behandlet de danske soldater, der vil blive gennemgået på dagens konference.
Giver vished og ny viden
Konferencen varer 20 minutter, og lægeteamet på Rigshospitalet viser løbende fotos af skadernes nuværende og tidligere stadie til felthospitalets personale via videokameraet. På den måde får behandlerne i Camp Bastion et godt indblik i, hvordan skaden er helet, siden patienten lå på operationsbordet 5000 kilometer fra Danmark.
- Det er uhyre vigtigt for os at få vished for, at de drastiske indgreb vi gennemfører, er blevet gjort på den mest optimale måde for patienten. Eksempelvis hvis vi amputerer et ben, ja så er det ikke ligegyldigt, hvor højt oppe på benet amputationen bliver foretaget. Ved at tale med de læger, som patienten er blevet behandlet af, efter han er landet i Danmark, får vi vished for, om amputationen er sket det rigtige sted på benet, da man skal vægte mellem at bevare så meget længde som muligt holdt op mod risikoen for infektioner, fortæller ortopædkirurg Claus Ol Hansen efter videokonferencen.
Da patienternes navn og personlige data kommer frem i løbet af konferencen, er det et krav, at man skal have haft del i behandlingen af de patienter, der bliver omtalt, for at kunne deltage i den ugentlige videokonference. Hvis der er britisk eller amerikansk personale blandt deltagerne, bliver konferencen gennemført på engelsk.
Face-to-face kommunikation
Omkring 90 procent af al kommunikation kunne i princippet foregå via telefonen eller på skrift. Men der er jo en grund til, at mennesker ofte rejser langt for at se hinanden i øjnene, når de taler sammen. Kommunikation, hvor man kan se hinandens ansigtsudtryk og mimik, får en helt anden dimension. Samtidig bliver man langt mere åbne over for hinanden, når man kan se, hvem man taler med.
Det betyder meget, når man kan se hinanden ”i øjnene” via video. Denne kontakt betyder, at traumecentret for eksempel også kan se røntgenbilleder af de skader, som hjemkommende patienter har pådraget sig. Foto: Morten Fredslund.
- Og den åbenhed er uhyre vigtig, når vi gennemgår hele behandlingsforløbet af en konkret patient. Vi skal jo også være klar til at give og modtage kritik, hvis noget kunne være gjort anderledes, siger Claus Ol Hansen.
Patienterne følges kontinuerligt på den ugentlige videokonference, og det sundhedsfaglige personale på felthospitalet i Camp Bastion følger deres danske patienter, til de er ude af Rigshospitalet.
- Et af formålene med den tætte kontakt til Rigshospitalets Traumecenter er også at indsamle viden om de erfaringer, som briterne og amerikanerne har samlet gennem mange års behandling af krigstraumer. Heldigvis har de to nationer langt større erfaring i at behandle de meget svære traumeskader, end vi har i Danmark, og den viden har stor værdi for Traumecentret på Riget, som jo også er begyndt at se skader, som man aldrig før har set derhjemme, siger chefen for det danske felthospital, stabslæge-2 Jens Tingleff.
Han understreger, at én af de helt store fordele ved at udveksle informationer via et videolink viser sig, når en dansk soldat kommer alvorligt til skade og sendes til Danmark umiddelbart efter den ofte livreddende operation på felthospitalet.
- Allerede inden patienten er kommet om bord på flyet, kan vi via video informere Traumecentret om patientens tilstand, hvordan operationen er forløbet, ting man skal holde øje med, ligesom vi kan vise lægerne i Danmark de røntgen- og CT-billeder, vi har taget af patienten. På den måde kan Traumecentret langt bedre planlægge modtagelsen af patienten, hvilket i sidste ende kan betyde, at patienten kommer sig hurtigere og med færre mén, siger Jens Tingleff.