Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Forsvarets indsats mod IED’er er en stor udfordring for hærens styrker i Afghanistan. Netop derfor er det i forbindelse med implementering af forsvarsforliget 2010-2014 besluttet at styrke hæren med en kapacitet indenfor rydning af improviserede sprængladninger (IED) således at der er en indledende operativ kapacitet fra 2011 og fuld operativ kapacitet fra 2014. Samtidigt gennemføres en flytning af ammunitionsrydningskompagniet fra Aflandshage på Amager til Skive, således at alt ammunitionsrydnings personel fremadrettet vil være samlet på Skive Kaserne.
Der planlægges iværksat en række forskellige tiltag, som alle har til formål at undgå eller mindske effekten fra IED. Disse tiltag er samlet under betegnelsen ”Counter-IED” (C-IED).
En gruppe er indsat at afsøgning af en vej.
Et af de mere håndfaste tiltag under denne paraply er – udover styrkelsen af Ingeniørregimentet – oprettelsen af et C-IED element ved stab HOK. C-IED elementet er en værnsfælles særlig stab støttet af ressourcer placeret ved fem af hærens skoler. Elementet skal søge at samordne og koordinere den danske C-IED indsats, herunder samarbejdet med hærens eksisterende kapaciteter på området og udenlandske pendanter.
Et andet håndfast tiltag er opstillingen af et dansk hold til rydning af IED – et IED Team.
Uddannelsen af det nye hold, der sker i tæt samarbejde med bl.a. England, er allerede igangsat og har foregået hen over de seneste måneder. Når holdet er færdiguddannet planlægges det, efter Forsvarschefens endelige godkendelse, udsendt til Afghanistan i løbet af foråret 2011. Enheden vil her indgå på lige fod med tilsvarende hold fra andre nationer direkte under Task Force Helmand. Operationsområdet begrænses således ikke kun til den danske bataljonskampgruppes ansvarsområde.
IED holdet består af fire dele: et afsøgningshold, et efterforskningshold, et beskyttelseshold og et rydningshold.
Afsøgningsholdets opgave består i at sikre området, hvori IED er fundet, således at rydningsholdet kan arbejde uden at støde på andre IED. Afsøgningsholdet benytter blandt andet hunde, der trænes ved forsvarets hundeskole.
Efterforskningsholdet er ansvarlig for at indsamle beviser og data omkring IED, som kan bruges i den videre efterforskning og medvirke til at kunne pågribe bombemanden. Desuden vil egne styrker kunne udnytte den indhentede viden, således at tab mindskes eller undgås i fremtiden.
Beskyttelsesholdet har til opgave at yde nærbeskyttelse.
Her er en bomberydder i gang med at afdække en IED.
Rydningsholdet skal fjerne de fundne IED’er. Holdet udstyres med nyindkøbt materiel - herunder robotter (”rullemarier”) - der kan anvendes, hvad enten holdet skal indsættes ved hjælp af egne køretøjer, eller det skal flyves i helikopter ud til en opgave.
Rydningsholdet opstilles og uddannes i første omgang som et forsøg, som i løbet af 2011 vil blive evalueret, så der er et grundlag for at træffe en beslutning om, hvorvidt kapaciteten skal opstilles permanent.