[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

- Der har været et godt samarbejde mellem hæren og Forsvarets Materieltjeneste omkring anskaffelsen af den nye 120 mm mortér. Hæren får her et godt og effektivt våbensystem, som kan gå lige ind i de opgaver, som hæren løser i Afghanistan. Og så er der tilmed tale om en rigtig god økonomisk løsning. Sådan sagde chefen for Forsvarets Materieltjeneste, generalløjtnant Per Ludvigsen, da han den 18. november i Oksbøl officielt overdrog mortérerne til hæren repræsenteret ved chefen for Hærens Ildstøtteskole, oberst Birger Mejlholm.

 
Generalløjtnant Per Ludvigsen, til højre, overdrager officielt 120 mm mortér til chefen for Hærens Ildstøtteskole, oberst Birger Mejlholm. Fotos: Jill Martinsen.

Der er i alt anskaffet 20 mortérer. Seks af dem vil blive udsendt til Afghanistan sammen med Hold 11 i februar 2011. To af dem vil være i reserve, mens de fire vil indgå i et ildstøttedetachement.

Det var næstkommanderende i 1. Artilleriafdeling, major Hans Damm, der bød velkommen ved Bunker Nord på Kallesmærsk Hede i Oksbøl, og derefter orienterede chefen for ildstøttedetachementet på ISAF Hold 11, kaptajn Niels Søby, og hans næstkommanderende, kaptajn Torben W. Nielsen, om mortéren og dens anvendelse, og så blev der gennemført en demonstrationsskydning. Herunder fik generalløjtnant Per Ludvigsen lejlighed til at fungere som hjælper ved at anbringe og affyre en granat. Og alt gik godt.

 
Generalløjtnant Per Ludvigsen afprøvede selv mortéren. Her har han anbragt granaten i røret. Når granaten slippes
vil den glide ned gennem røret, og så knæler besætningen ned, inden granaten rammer den faste slagbolt i bunden, hvorefter den udskydes med en voldsom kraft og med et ordentligt brag.

 
Per Ludvigsen takker mortérbesætningen. Fra venstre overkonstabel Jesper Axholt, konstabel Niels Aulum og konstabel Rune Madsen.

De tunge mortérer skal anvendes sammen med 60 mm mortér, således at der i en ildstilling er tre 60 mm mortér og to 120 mm mortér. Mandskabet til de to mortérer er delvis fælles, således at mandskabet kan betjene begge mortérer. Det er muligt, fordi alt væsentligt i betjeningen er ens. Det er kun ammunitionen, der er forskellig.

 
Den lette mortér, 60 mm, til venstre, skal arbejde sammen med den tunge mortér, 120 mm, og samarbejdet er indøvet og bliver tilpasset afghanske forhold, så begge våben kan udsendes med Hold 11 til februar.

120 mm mortér har en rækkevidde på 5,7 kilometer, og brisantgranaterne stammer fra det lager af granater, som var tilbage efter afskaffelsen af den tidligere mortér, der var slidt ned.

60 mm mortér har en rækkevidde på 5,2 kilometer. Til denne mortér er der flere granattyper. Der er brisantgranat og en præfragmenteret granat, der spreder stålkugler ud i et meget præcist, afgrænset område. Der er også granater med hexit røg og rød fosfor og endelig lysgranater med almindeligt hvidt lys og infrarødt lys.