[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]
Se alle billeder fra flagdagen her
Lille ceremoni markerede flagdagen i Kabul
AFGHANISTAN, Kabul: Danske soldater i Kabul markerer flagdagen
Af kaptajn Nikolaj Grøn, ISAF HQ
Soldaternes flagdag den 5. september blev markeret, langt fra de hjemlige himmelstrøg, af de danske soldater i Kabul.
Under kommando af Senior National Representative, brigadegeneral Birger Mejlholm, blev der afholdt en lille ceremoni, hvor soldaternes flagdag blev markeret af danske og internationale soldater fra HQ/ISAF, NTM-A, IJC, TERM/KAIA, UNAMA samt repræsentanter fra Den Kongelige Danske Ambassade.
- At Flagdagen også højtideligholdes her i Kabul med stor deltagelse finder jeg helt naturligt og selvfølgeligt. Danmark har i årenes løb udsendt tusinder af gæve soldater til verdens brændpunkter. De fleste har kæmpet på Balkan, i Irak og i Afghanistan, men vi må ikke glemme de mange, der har taget en tørn i en række andre missioner i Afrika og Mellemøsten, sagde brigadegeneral Birger Mejlholm og fortsatte:
- I øjeblikket har Danmark cirka 1200 soldater udsendt, og cirka 750 af disse kæmper i den ustabile Helmand provins i det sydlige Afghanistan. De løser deres opgaver med stort engagement og stor professionalisme. De gør Danmark stor ære og fortjener den højeste respekt.
Ceremonien blev afsluttet med et minuts stilhed for de faldne danske soldater og honnør for flaget under afspilning af nationalmelodi.
Efter ceremonien blev dagen festligholdt med en middag i ISAF HQ og efterfølgende “Flagdags-kage” i Nordic Palace, det skandinaviske velfærdshus i Kabul.
Se flere billeder fra flagdagen her.
Flagdag ved Chaghcharan
AFGHANISTAN, Chaghcharan: Soldaterne ved Provincial Reconstruction Team (PRT) i Chaghcharan mindedes alle faldne danske soldater ved en ceremoni ved solnedgang i FOB SHIELD (Camp Wiskey)
Af major P. König, Tekst og foto
Solnedgangen dannede rammen om Flagdagen i Chaghcharan. Det store Dannebrog blev hejst blandt mange flag af nationaliteter i PRT. Der blev holdt en kort tale og derefter et minuts stilhed, for at mindes de faldne kammerater.
Se billederne fra flagdagen her
Flagdagen en succes i Sønderborg
FLAGDAG, Sønderborg: Der var godt vejr og god stemning til Flagdagen i Sønderborg
Af M. Ipsen, tekst og foto
Paraden blev afholdt på Rådhuspladsen i Sønderborg, hvor solen skinnede og man oplevede en
rigtig rar stemning blandt de fremmødte. Udover de militære foreninger var også tidligere udsendte soldater mødt op. De stillede op med medaljer og fik lov til at stå i rækken af foreninger og soldater.
En ting som betød ganske meget for dem. Sønderborg Pipes and Drums gav en rigtig god stemning. Der var taler ved skolechef OLV. Ravn og borgmester Åse Nygaard samt fra sergent S. Mamele fra Trænregimentet (elev på VUT), der holdt en tale om, hvordan det er at være udsendt, og hvad den enkelte soldat føler før-, under- og efter udsendelse på en særdeles rammende og let forståelig måde – en tale som rakte ud til folks hjerter.
Alt i alt forløb paraden og dagen som en klar succes.
Se flere billeder fra flagdagen her
Krigens ubarmhjertighed er en del af danskernes hverdag
Det er glædeligt, at så mange kolleger i den civile verden bakker op om den indsats, deres medarbejdere gør ude i verden – og derefter giver dem jobbet igen, når de vender hjem
Af Ninna Villadsen, presseofficer
Flagdagen er i sin tid indstiftet i lyset af de hårde missioner, hvor krigens ubarmhjertighed blev en del af danskernes hverdag i form af døde og sårede soldater.
- Senest i lørdags, hvor en af vores soldater mistede livet, sagde chefen for Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland og garnisonskommandant i Odense, oberst Flemming Agerskov, i sin tale ved markeringen af flagdagen for Danmarks Udsendte ved mindestenen for Danmarks udsendte i Ansgar Anlæg i Odense mandag aften.
- De af os, der har været udsendt mange gange, har i sagens natur haft disse oplevelser tæt inde på kroppen og har derfor et meget tæt personligt forhold til denne dag. Heldigvis er der mange gode og glædelige dage, når man er udsendt, hvor man rent faktisk ser resultatet af den militære indsats i form af frie og glade mennesker.
Mange veteraner var mødt op for at markere 5. september.
Det blev en smuk og højtidelig aften, hvor rigtig mange tidligere udsendte soldater og deres pårørende var mødt op.
Jens Østergaard, formand for Interforce Region Syddanmark – den regionale afdeling af Interforce organisationen, der har til formål at styrke relationerne mellem forsvaret og private og offentlige virksomheder, sagde blandt andet i sin tale:
- Mange af de soldater, der tager ud i international tjeneste, er jo kun ansat i forsvaret i en eller flere korte perioder og har ellers civile jobs, som de så skal have fri fra for at kunne uddanne og forberede sig til udsendelse, under udsendelsen – og så i øvrigt kunne vende tilbage til, når de lægger uniformen tilbage på hylden.
- Jeg er utroligt glad for, at så mange kollegaer i den civile virksomhedsverden, som det er tilfældet, bakker op om de af deres medarbejdere, der vil gøre denne indsats – og rent faktisk giver dem fri – og jobbet igen, når de vender tilbage uger eller måneder senere.
Se flere billeder fra højtideligheden i Odense ved at klikke her.
De gamle var også med
FLAGDAG, Skive: Der var masser af nuværende soldater med, men også mange tidligere soldater fra soldaterforeningerne var med til at ære Danmarks faldne
Skive Garnison og Skive by markerede mandag den nationale flagdag. Over alt i Danmark blev 5. september markeret på forskellige vis.
I Skive startede flagdagen med en gudstjeneste i Skive Kirke ved feltpræst Inge Frandsen. Efter gudstjeneste marcherede alt fast personel igennem skive by´s gågade for at slutte med en parade på posthustorvet.
Soldater marcherer gennem byen. Foto: Arne Hansen.
Efterfølgende mødtes pårørende til dræbte soldater, kollegaer og andre inviterede til en mindehøjtidelighed inde på selve kasernen. Her blev der hængt kranse på mindemuren ved bygning 9 for at hædre de faldne ingeniørsoldater under 2. Verdenskrig samt for de faldne i fredsstøttende operationer.
Herefter lagde familier til dræbte i internationale missioner kranse og buketter ved de to mindesten. Et rørende øjeblik og et øjeblik fyldt med eftertænksomhed og vemod. Men på trods af de tragiske omstændigheder var det en fejende flot dag, og selv om himlen åbnede sine sluser, var det en rigtig festdag.
Men dagen er også en markering af dem som betalte den højeste pris et menneske kan give, nemlig livet.
Se flere billeder her.
Aalborg fejrede flagdag med manér
FLAGDAG, Aalborg: Dagen startede med kransenedlægning ved ”Soldatens Sten”, der er placeret ved Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum
Af Palle Strandgaard, tekst og foto
Aalborgenserne forstår at fejre noget, så det bliver spektakulært. Således havde alle bybusser Dannebrogsflag på toppen, ligesom mange af byens erhvervsdrivende og borgere havde hejst flaget til ære for Danmarks faldne og udsendte.
Faner og publikum på Gl. Torv.
Blandt de mange gode tiltag denne mandag var der et større arrangement i Aalborg centrum, på Gl. Torv, hvor Hjemmeværnsdistrikt Nordjyllands Musikkorps spillede for de mange tilskuere og de deltagende soldater og foreningsfaner. Garnisonskommandant, oberst Flemming Larsen, holdt en flot tale efterfulgt af ét minuts stilhed til ære for de faldne danske soldater.
Efter at have sunget ”Der er et yndigt land” var alle vidne til ”Dansk Løsen” (tre kanonskud), der på bedste vis blev afgivet af Aalborg Kanonlaug.
Herefter var det dagens hovedtaler – en meget veloplagt MF’er, Helge Adam Møller – der overtog mikrofonen. Han talte blandt andet om vigtigheden af dansk tilstedeværelse i Afghanistan og pointerede den store forskel, de danske soldater gør og har gjort i deres ansvarsområde i det krigshærgede land.
Efter Helge Adam Møllers rammende tale sluttede arrangementet på Gl. Torv, hvorefter soldater og faner linede op til march gennem Aalborgs gader. Et rigtig flot syn, der imponerede byens borgere.
Efter marchen samledes man i Budolfi Kirke, hvor biskop Henning Toft Bro afviklede en rigtig hyggelig gudstjeneste.
Afslutningsvis var der reception på Aalborgs gamle rådhus, hvor der blev budt på en lille forfriskning, og hvor der var hyggeligt samvær oven på en helt igennem fortræffelig dag.
Se flere billeder fra arrangementet i Aalborg her.
Mange fulgte fejringen
FLAGDAG, Fredericia: Kransenedlæggelse og tre taler var med til at give Telegrafregimentets fejring af flagdagen format
Formålet med at lave lokale arrangementer i forbindelse med fejringen af Danmarks Nationale Flagdag er både at ære dem, der har ofret livet for Danmark i en international mission samt at hylde alle soldater, der har taget en tørn for Danmark.
Det budskab trængte godt igennem i Fredericia, hvor Telegrafregimentet på fornem vis fejrede dagen med tidligere udsendte, mens de senest udsendte deltog i det store arrangement i København.
Garnisonskommandant, oberst Susanne Bach Bager, lægger krans for de faldne ved Telegrafregimentet ved Gabrielstatuen på Bülows Kaserne. (Foto: Leon Lindholm).
Ud over de mere sociale tiltag var der kransenedlægning ved Gabrilstatuen på Bülows kaserne, hvor også garnisonskommandanten, oberst Susanne Bach Bager, talte for de faldne. Senerte talte oberstens mand, generalmajor Ib Johannes Bager, på Rådhuspladsen for de danske veteraner, og talerækken sluttede ved Landsoldaten, hvor Fredericias borgmester, Thomas Banke, holdt sin tale.
Se flere billeder her.
Danske Artilleriregiment fejrede flagdag på torvet
FLAGDAG, Varde: Den nationale flagdag blev fejret med parade, flaghejsning og salutskydning
Under overværelse af cirka 100 tilskuere fejrede Danske Artilleriregiment den nationale flagdag for Danmarks Internationale Engagement på Varde Torv tidligere på dagen.
Med et kommando på 30 mand og med regimentets fane forrest marcherede honnørkommandoet fra Vestervold til Varde Torv, hvor der i forvejen var opstillet en selvkørende haubits (SKH) samt en 105 mm trukken haubits som salutkanon.
På torvet deltog også Feltartilleriforeningen, Luftværnsartilleriforeningen, De Blå Baretter og Forsvarsbrødrene fra Varde og Ølgod i paraden.
Fungerende regimentschefen, oberstløjtnant Claus D. Møller, holdt en tale, hvorunder han mindedes de faldne i internationale missioner. Derefter befalede han hejsning af flaget på rådhusbygningen, mens reveillen blev blæst på trompet. Efter flaghejsningen blev der afgivet Dansk Løsen (tre salutskud med 105 mm haubits).
Herefter talte Vardes borgmester, Gylling Haahr.
Umiddelbart efter borgmesterens tale sluttede paraden, og honnørkommandoet marcherede bort fra torvet.
Gå til Medie Galleriet klik her.
Flagdag sørgeligt aktuel
AFGHANISTAN, Helmand: Soldaterne i Helmand mindedes alle faldne danske soldater, men tankerne var nok mest hos deres faldne kammerat, der døde lørdag
Der er en tid til glæde. Og der er en tid til at mindes. I Afghanistan holdt den danske kampgruppe som alle andre militære enheder flagdag, hvor samtlige faldne danske soldater blev mindet, men hvor de flestes tanker nok mest var koncentreret meget lokalt oven på lørdagens tragiske tab af konstabel Jacob Sten Lund Olsen.
Kampgruppens chef, oberst Ken Knudsen, holdt kort tale og motiverede derefter et minuts stilhed for Jacob.
Foto:
Bataljonen var opstillet til parade, der blev til en ekstra mindehøjtidelighed for den dræbte konstabel Jacob Sten Lund Olsen. (Arkivfoto).
Se flere fotos fra Helmand her.
De danske soldater i UNIFIL mindes deres faldne kammerater.
Flagdag ved Middelhavet
LIBANON, Naqoura: Det danske kontingent i Libanon var tidligt på færde, da flagdagen blev markeret
Det danske kontingent i Naqoura i Libanon var blandt de første til at markere flagdagen med kransenedlæggelse og et minuts stilhed, sang og tale.
Se flere billeder fra flagdagen i UNIFIL her.
Flagdagen godt i gang på et skidt grundlag
Hos Hærens Operative Kommando startede dagen med en samling omkring flaget, der blev hejst. Brigadegeneral Peter H Lund holdt en kort tale, hvor han mindedes de faldne. Alvoren omkring Flagdagen var hos alle frisk i erindringen, grundet det tragiske tab af endnu en soldat her i weekenden. Herefter blev der holdt et minuts stilhed.
Se billederne fra Flagdagen i Medie Galleri ved at klikke her