[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]
Fra den 17. til den 30. september har repræsentanter for det afghanske landbrugsministerium uddelt hvedekorn til cirka 6000 af distriktets bønder. Formålet er at få dem til at dyrke hvede frem for opiumsvalmuer.
Uddelingen er en del af et såkaldt hvedeuddelingsprogram (Weed Seed Distribution Programme), og har de seneste uger skabt stor opmærksomhed i Gereshk. Med god grund.
Fra en lagerbygning lidt uden for Gereshk er der blevet solgt ikke mindre end 645 tons frø og gødning til langt under normalprisen. Hvedeuddelingsprogrammet er GiRoA-ledet (Goverment of the Islamic Republic of Afghanistan) og støttet af flere lande. Det er en del af Helmand provinsens plan for bekæmpelse af opiumsdyrkning, og programmet har to formål. For det første at tilbyde de afghanske landmænd et alternativ til opiumsproduktionen. For det andet at skabe fødevaresikkerhed.
En god handel
For blot 2000 Afghani (AFN) (svarende til ca. 230 DKR), kan landmænd købe en samlet startpakke bestående af; 50 kilo hvedesåsæd, 100 kilo gødning, 10 kilo bønnefrø, 300 gram spinat, 200 gram løg og 200 gram gulerødder.
Med 50 kilo frø kan en landmand høste cirka tre tons afgrøder. Det kan igen sælges for cirka 75.000 AFN (8500 DKR), så det er ingen dårlig forretning.
Sådan ser en samlet pakke ud; 50 kilo hvedesåsæd, 100 kilo gødning, 10 kilo bønnefrø, 300 gram spinat, 200 gram løg og 200 gram gulerødder
Man kan ikke bebrejde de afghanske bønder for at dyrke det, som skaber størst profit. Ikke mindst når fattigdommen er stor. Men med økonomisk støtte, fra blandt andet det danske udenrigsministerium, giver det nu landmændene mulighed for at købe hvedekorn og gødning til langt under normalprisen. Det skaber konkurrence til opiumsdyrkningen. Det er stadigvæk profitabelt at dyrke opium, men hvedeprogrammet hjælper landmændene til at blive selvforsynende og tilmed skabe profit af overskuddet. Ved deltagelse i hvedeprogrammet forpligter landmændene sig også til at dyrke hveden og ikke sælge frøene. Programmet har kørt siden 2008, og hvert år er antallet af landmænd, der har valgt denne løsning, steget.
- Landmænd fra tre forskellige områder har deltaget i programmet. Det kunne ikke lade sig gøre tidligere og vidner om en øget sikkerhed i Gereshk. Især er det opmuntrende, at landmænd fra den nordlige del af Gereshk-dalen har taget den lange vej ind til byen i år, siger Bruno Lauritzen, der er ledende stabiliseringsrådgiver.
Det danske udenrigsministerium har de sidste tre år i alt støttet med 40 millioner kroner via udviklingsbistanden. Alene i år har Danmark støttet programmet med 15 millioner kroner, men selve organiseringen og uddelingen håndteres udelukkende af afghanske myndigheder.
To afghanske landmænd læsser deres bil med nyindkøbt hvedesåsæd.
I hele Helmandprovinsen er målet at udlevere 42.020 af disse pakkeløsninger fordelt på 11 distrikter. I Gereshk, hvor en stor del af den danske kampgruppe opererer, er det gået over al forventning:
- Vi har i år uddelt næsten alle 3000 pakker, bortset fra 160 som vil blive uddelt i den sydlige del af distriktet i oktober. Det kan vi kun være tilfredse med, siger Bruno Lauritzen.
Det er ikke alle, der får lov til at købe frø og gødning. Det er nemlig en forudsætning, at man ejer land og kan fremvise et gyldigt Taskira – et dokument, der bekræfter, at indehaveren er af afghansk afstamning og har ret til at eje eller leje jord.
Sikkerheden i top
Selve proceduren omkring udleveringen er nøje planlagt. Inden udleveringen bliver alle visiteret af det afghanske politi (ANP). Derefter kontrolleres at landmanden har papirerne i orden, og hans jord er registreret. Først da kan han træde ind i lagerhallen, betale og få udleveret sine frø og gødning. Til sidst sikrer ANP, at landmændene nu også har fået det, som de har betalt for, hverken mere eller mindre.
Sikkerheden er i top. Her venter landmænd på at få udleveret deres frø og gødning.
Det er også ANP, der står for hele sikkerheden i uddelingsområdet. Den alternative dyrkning er ikke i oprørernes favør, og det er muligt, at oprørerne vil forhindre landmændene i at være en del af programmet. ANP har derfor været talstærkt til stede, og det store opbrud har formodentligt holdt oprørerne på afstand.
- Der har, i forhold til sidste år, været en betydelig nedgang i oprørernes aktiviteter på indfaldsvejene nord-øst for byen. Det har i den grad lettet adgangen til Gereshk og gjort vores arbejde lettere, siger Bruno Lauritzen, som har fulgt hele processen.
Mere end 90 procent af verdens opium kommer fra Afghanistan. Problemet er især stort i Helmand-provinsen, hvor bønder leverer halvdelen af den opium, som smugles ud af landet. Og det er ikke kun et problem for verdenssamfundet. Opiumsdyrkningen er også ødelæggende for afghanerne selv.
Ifølge en undersøgelse (Afghanistan Opium Survey 2011), foretaget af FN’s afdeling for narkotika og kriminalitet, er landbrugsarealet, som anvendes til dyrkning af opiumsvalmuer, faldet drastisk. Det skyldes blandt andet flere målrettede tiltag, heriblandt gennemførelsen af alternative dyrkningsprogrammer som hvedeuddeling.