[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Disen ligger tungt over Almindingen på Bornholm. Ud og ind mellem de høje graner bevæger enkeltkæmperaspiranterne sig enkeltvis forsigtigt frem til næste kontaktpunkt.

Her skal de hver især kontakte en venligsindet agent. Han skal vise dem videre ind i et forholdsvis sikkert område, hvor de skal overdage inden forberedelserne til indsættelse i den næste kampopgave.



Enkeltkæmperaspirant nummer syv på vej mod agentkontakt og overdagning. Privatfoto.


Soldaterne skal erstatte det sidste døgn i ensomhed med teamwork. Forberedelserne og indsættelsen vil foregå med den samlede styrke på i alt 12 mand. De tolv er, hvad der er tilbage af de i alt 28 mand, der påbegyndte kurset.

Forud for overdagningen, hvor soldaterne skal genopbygge kampkraften gennem et sparsomt måltid og lidt søvn, har de gennemført en march, der har givet dem adskillige kilometer i benene.



Genopbygning af kampkraften. Privatfoto.


- Det er vigtigt at kunne bruge sine færdigheder, og det vi har lært som soldater, siger en af deltagerne, Nielsen, der er overkonstabel ved Livgarden, og som for øvrigt også har et gennemført patruljekursus ved Jægerkorpset.

En vandhindring skal krydses på taktisk korrekt vis. Den udleverede teltflage og evnen til at bruge den bliver her afgørende for den enkelte soldats langtidsholdbarhed. Alt skal pakkes vandtæt i teltflagen, der med alt soldatens grej og tøj ligner en forvokset flødekaramel. Bliver alt gennemblødt, fordi ”karamellen” ikke er lavet ordentligt, kan det få alvorlige følger i forhold til at bevare kampkraften i kursets sidste og afgørende fase.



Luften var lidt varmere end vandet. Privatfoto.


- Hvis man ikke kan pakke vandtæt, kan det få stor betydning for udholdenheden, og fjumrer man for meget rundt på kortet, betyder det flere kilometer i benene og mindre søvn – så er man lige så langsomt på vej ned ad bakken, pointerer Nielsen.

- Jeg tror også, det er vigtigt at tage tingene, som de kommer, supplerer overkonstabel Stadsholt fra Jydske Dragonregiment.

- Usikkerheden om, hvad der sker rundt om næste hjørne, er en del af kurset – det kan ikke presse mig. Til gengæld kunne jeg godt bruge lidt søvn, siger Stadsholt med et træt smil på læben.

Enkeltkæmperkurset gennemføres af Opklaringsbataljonen på Bornholm og er af to ugers varighed. Et gennemført og bestået kursus giver direkte adgang til Jægerkorpsets patruljekursus.