[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Rettet den 01-05-2013 kl.13:55  -  se artiklen "Ikke Victoria Cross, men Military Cross" 

Over døren til kirken i Fordington i Dorset står beskrevet, hvordan St. George (Sankt Jørgen) mirakuløst manifesterede sig foran ridderne og ledte dem i kamp. Netop St. George spiller en vigtig rolle for First Royal Regiment of Fusiliers, som blev oprettet på St. George Day den 23. april, og som derfor for nylig kunne fejre fødselsdag.

Fusiliers-regimentet er – sammenlignet med eksempelvis Livgarden – et ganske ungt regiment, idet det først blev oprettet i 1968 i forbindelse med en større regimentssammenlægning. 1. bataljon, som de danske enheder er underlagt, kan dog føre sin historie tilbage til 1674.

Fusiliers udmærker sig ved at have deltaget i mange krige, kampagner og missioner – i nyere tid blandt andet i Nordirland, på Cypern og i Irak. Bataljonen, som er udsendt sammen med ISAF 15, har ikke tidligere været i Afghanistan som enhed, men er alligevel kampvant. Blandt andet modtog major Cambell, som er kompagnichef for W-kompagniet i TSU NES, Millitary Cross, tidligere benævnt Victoriakorset for en heltemodig manøvre under Irak-krigen.



Ifølge legenden tog Fusiliers den hvide fjer fra de døde franskmænds hovedbeklædning og dyppede den i den besejrede fjendes blod. Fotos: S. O. Vestergaard.



Alle Fusiliers, uden undtagelse, bærer en såkaldt ”Hackle” i deres hovedbeklædning. Det er en fjer på 15 centimeter, som sættes ind bag baretmærket. Fjeren er hvid nederst og rød øverst.

Historien om ”the Hackle of the Fusilier” stammer fra et slag mod Frankrig ved St. Lucia i december 1778. Fusiliers vandt naturligvis slaget og legenden dikterer, at sejrherrerne tog den hvide fjer fra de døde franskmænds hovedbeklædning, dyppede den i den besejrede fjendes blod, hvorefter fjeren blev placeret i egen hovedbeklædning. På St. Georges Day bæres yderligere en hvid og en rød rose sammen med denne ”Hackle” for at fejre oprettelsen af Royal Regiment of Fusiliers.

Fusiliers har nu overtaget kommandoen i TSU NES fra Royal Marines 40th Commando. Samarbejdet er kommet godt fra start, men al begyndelse kan være udfordrende og kampene må kæmpes, som de opstår. Dette gælder på kamppladsen, såvel som internt i staben. Afghanerne har styringen nu, og såvel briterne som danskerne i TSU NES skal løbe hurtigt for at følge med. Nogle gange er det op ad bakke, men opad er som bekendt også fremad.



Flere af enhederne på DANCON ISAF 15 – blandt andet infanterikompagniet, et stabsbidrag og kampvognsdelingen – er formelt underlagt britisk kommando i bataljonskampgruppen TSU NES. First Royal Regiment of Fusiliers er rygraden i bataljonskampgruppen frem til oktober 2013.