[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Under øvelsen Yellow Knight, som Danske Division netop nu gennemfører i Oksbøl-lejren, giver repræsentanter fra en meget bred vifte af humanitære organisationer og civile myndigheder med- og modspil til de cirka 500 soldater, der er med på den ugelange øvelse.



Der er fyldt godt op i Hærens Taktiske Træner, når personel fra fem brigader og civile NGO´er skal have plads til deres indspil. Fotos: Morten Fredslund.


- Vi har længe haft civile aktører som eksempelvis embedsmænd, civilt politi og ministerielle rådgivere med i scenariet, når vi forbereder os på indsættelse i Afghanistan. Til gengæld har de humanitære organisationer ikke været til stede dér, hvor vi er indsat Afghanistan, og derfor har de også været valgt fra under øvelserne. Men de har ikke været glemt, og under Yellow Knight spiller de en vigtig rolle, siger generalmajor Michael A. Lollesgaard.



Generalmajor Michael Lollesgaard, chef for Danske Division, har i Yellow Knight hele fem brigader at kommandere og civile NGO´er at samarbejde med


Som nytiltrådt chef for Danske Division står han i spidsen for Yellow Knight, hvor  der deltager soldater fra Estland, Letland, Litauen og Danmark. Øvelsen er en stabsøvelse, hvor Danske Division og fem brigader træner operationsplanlægning og beslutningsprocesser i tilknytning til en militær konflikt og operativ indsættelse i et fiktivt geografisk område.  

En samlet indsats
- Det er meget vigtigt, at de civile organisationer bliver hørt, når man forbereder et væbnet indgreb i en konflikt. Især når der er tale om konflikter med Comprehensive Approach (en samtænkt helhedsindsats, red.),  som vi øver under Yellow Knight, hvor de ikke-militære repræsentanter har fungeret som rollespillere under træningen af vores stabsofficerer, siger Michael A. Lollesgaard.



De ikke-statslige organisationer (NGO) står fast på, at de ikke må opfattes som en del af det militære apparat, men som selvstændige operatører i konfliktområdet, og ind imellem må der en koordinerende snak-sammen til for at blive enige om, hvilke opgaver og krav, de civile kan stille til militæret.


Blandt de ikke-militære deltagere i øvelsen finder man blandt andre katastrofechefen fra Dansk Røde Kors, stabiliseringsrådgivere fra forsvars- og udenrigsministerierne, en politiinspektør fra Rigspolitiet, en operationsofficer fra Beredskabsstyrelsen og en nødhjælpskoordinator fra Dansk Flygtningehjælp.

- Jeg er rigtig glad for, at så mange ikke-militære organisationer er repræsenteret. Især NGO’erne (ikke-statslige organisationer, red.) er vant til at arbejde i helt andre operationsmiljøer end os. Og de kan virkelige komme med spørgsmål, der kan udfordre stabsofficererne, når de spørger ind til de praktiske manøvrer i forhold til humanitære spørgsmål.

Det giver en helt anden dybde i stabsofficerernes forberedelser af militære operationer, når vi har de civile repræsentanter med til at stille kritiske spørgsmål til, om man nu også har tænkt på det ene eller det andet under sin planlægning, siger Michael A. Lollesgaard og tilføjer:

- Så også fremadrettet vil vi forsøge at have så mange NGO’er med som muligt. Der vil selvfølgelig være forskel på de forskellige øvelsesscenarier, men grundlæggende er det vigtigt, at vi igen begynder at få NGO’erne med under militære øvelser. I særlig grad når vi tænker på fremtidige scenarier – for eksempel i FN-regi. 



Indspillerne sidder i en stor hal, hvor et kort over indsatsområdet præger hele gulvfladen mellem operatørerne.


Neutralitet er essentiel
De humanitære organisationer bruger mange kræfter på at understrege, at de ikke vil integreres i militære operationer. Alligevel mener Christian Gad fra Dansk Flygtningehjælp, at det er vigtigt, at man øver samtænkning, som under Yellow Knight.

- For os er neutraliteten helt essentiel, hvis vi skal fungere som humanitær organisation ude blandt flygtninge. Hvis vi skal kunne operere, skal vi derfor ses som noget andet end det militære element, som vi aldrig må blive en integreret del af. Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan samarbejde, siger Christian Glad, der har deltaget som rollespiller under øvelsen.

Dansk Flygtningehjælp opererer for tiden i 35 lande verden over, og Christian Gad har flere gange selv været udsendt til konfliktområder. Blandt andet til Kosovo, hvor han samarbejdede en del med den danske bataljon i området.

- Selv om vi ikke er integreret med hinanden, er det vigtigt, at vi kan kommunikere og forstå hinanden. Derfor er det positivt, at jeg under en øvelse som denne får mulighed for at komme med mine synspunkter til de stabsofficerer, som bliver øvet. Og det har været meget positivt at se, hvor meget ansvar officererne påtager sig, ligesom det har været godt at se, hvor meget fokus, der er på de internationale love og konventioner under øvelsen, siger Christian Gad.