[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]



Arkivfoto.


Det er sæson for julefrokoster i Hæren, hvor god mad, øl og snaps er en naturlig del af hyggen. De seneste to år har militærpolitiet været på plads på de kaserner, hvor der har været afholdt julefrokoster, og samtlige bilister er blevet bedt om at blæse i alkometeret, inden de forlod kasernen. Julefrokoster har ikke givet anledning til nogen sigtelser for spirituskørsel i hverken 2011 eller 2012, og det skal heller ikke ske i 2013.

Én sag er en for meget
De velkendte formaninger om at lade bilen stå, hvis man har drukket, bør derfor gentages, for en enkelt spiritussag, er en for meget. Spirituskørsel er uacceptabelt, og en dom kan have alvorlige konsekvenser:

- Spirituskørsel er ikke kun et problem i forhold til færdselsloven. Det handler også om, at man udsætter egen og andres liv og førlighed for fare. For ansatte i Forsvaret vil det at miste kørekortet i mange tilfælde betyde, at man også mister sit job, siger major Carl Christian Mørk, der er chef for Hærens Militærpolitistation.

Promillegrænsen er 0,5, men man kan blive dømt for spirituskørsel, selvom promillen er under det tilladte. Det kan ske, hvis det eksempel vurderes, at ens kørsel virker ubetryggende, eller hvis man er involveret i uheld.

Tag beslutningen inden det første glas
- Militærpolitiets kontroller de seneste år har haft en præventiv effekt, og ude på tjenestestederne har man været god til at hjælpe sine kammerater, og det er meget positivt. Vi ser meget gerne, at den udvikling fortsætter, siger Carl Christian Mørk. Opfordringen må derfor lyde, at man afklarer, om man vil køre bil, inden man tager det første glas.
Aftal på forhånd, hvem der kører, eller tag en taxa.
Grib ind, hvis en kollega har drukket for meget til at køre, og hjælp hinanden, så alle får en sjov og hyggelig julefrokostsæson.