[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]
Igen i år vil Militærpolitiet kontrollere bilister på vej hjem fra julefrokost. (Arkivfoto)
Nu er det atter sæson for julefrokoster ude på tjenestestederne. God mad, øl og snaps er en naturlig del af hyggen, men i takt med at promillerne i blodet stiger, forsvinder ofte den sunde fornuft. Derfor er det en god ide allerede på forhånd at have besluttet, hvem der kører, eller hvordan man kommer hjem fra julefrokosten.
Ingen sager i tre år
Selv om der de seneste tre år ikke har været sager vedrørende spirituskørsel i forbindelse med julefrokoster ved de militære etablissementer, vil Militærpolitiet traditionen tro være til stede og gennemføre kontrol på en række steder.
- Selv om statistikken er positiv, betyder det det ikke, at Militærpolitiet bliver hjemme i år, siger chefen for Hærens Militærpolitistation, major C.C. Mørk.
Ifølge majoren er der er den positive udvikling en kombination af flere ting:
- For det første oplever vi, at der er flere og flere af tjenestesteder, der selv tager initiativ til at få besøg af Militærpolitiet ved deres julefrokost.
Dette er ifølge majoren et udtryk for, at man ønsker at tage hånd om sine medarbejdere og imødegå problemerne.
- For det andet gør Militærpolitiet meget ud af at være synlige ude på tjenestestederne allerede inden julefrokosten starter. Dermed har vores tilstedeværelse forhåbentlig en præventiv effekt, siger major C.C. Mørk.
Militærpolitiet håber på, at deres tilstedeværelse har en præventiv effekt, så igen i år kan undgå sager om spirituskørsel. (Arkivfoto)
Ingen undskyldninger
Ifølge majoren er det ikke et succeskriterium i sig selv at fange spiritusbilister ude på tjenestestederne efter julefrokosten, og det bedste, der kan ske, er, at den nuværende tendens fortsætter, så der for fjerde år i træk ikke standses personer med spiritus i blodet. Derfor er det heller ikke hemmeligt, at Militærpolitiet gennemfører kontrol, når der er julefrokost.
- Vores indsats baserer sig i højere grad på den præventive effekt, og vi ligger altså ikke på lur i mørket for at fange folk, der kører spirituskørsel, siger major C.C. Mørk.
- Men når man allerede inden julefrokosten er gjort opmærksom, at MP gennemfører kontrol, når man kører hjem, så er der omvendt ingen undskyldninger, hvis man bliver standset i et køretøj med spiritus i blodet.
Alvorlige konsekvenser
Når man kører bil, er den højeste tilladte alkoholpromille 0,5. For de fleste opnås den promille blot ved at indtage et par genstande. Man kan også blive straffet for at køre med en mindre promille, hvis man ikke vurderes at kunne fremføre sit køretøj på betryggende vis og dermed er til fare for sig selv eller andre.
For de fleste ansatte i Forsvaret vil en dom for spirituskørsel have alvorlige konsekvenser. Ud over bøde eller fængselsstraf samt en frakendelse kørekortet, kan forholdet også få ansættelsesmæssige konsekvenser, ligesom mange medarbejdere jo også er afhængige af deres kørekort for at kunne varetage deres job i forsvaret.