[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]
Det nye udstyr består af en lille boks til at montere på minesøgerne, mens soldaterne uddannes. Boksen måler, hvilken vinkel minesøgeren holdes i, hvor langt den er fra jordoverfladen, og om den svinges langt nok ud til siderne. Soldatens måde at bevæge minesøgeren over terrænet er afgørende for, at så mange potentielt farlige genstande som muligt findes. Informationerne sendes til en vest, soldaten bærer, og de sendes sammen med soldatens præcise position videre til en computer.
At søge efter IED’er eller improviserede sprængladninger kræver koncentration og den helt rigtige teknik. Derfor har soldaterne nu fået et vigtigt hjælperedskab, som opsamler data om, hvordan soldaten har afsøgt et spor. Resultaterne har vist, at soldaterne har et meget højt niveau, og det er helt små detaljer, der forfines. Foto: Per Amnitzbøl Rasmussen, PIC/HOK
- Vi har fået en positiv reaktion fra de soldater, der har prøvet det. Ved hjælp af systemet får de syn for sagen på de små unøjagtigheder. De er glade for at få rettet de sidste detaljer helt til, inden de står i eksempelvis Afghanistan, forklarer sagsbehandler på udstyret, seniorsergent Lars Wulff fra Ingeniørregimentet.
Han tilføjer, at det altafgørende for sikkerheden, at søgningen efter vejsidebomber er så effektiv som muligt.
Efter at have trænet proceduren kan instruktørerne vise hver enkelt soldat et skærmbillede med diagrammer og grafik, der visualiserer typiske fejl eller unøjagtigheder begået undervejs i arbejdet. Med de informationer kan hver enkelt af soldaterne se, hvad de skal rette for at få den bedst mulige søgning, og det er således også et redskab, der kommer instruktørerne til gode.
Ud over selve minesøgningen viser udstyret også, om soldaterne har holdt de korrekte afstande til hinanden, mens de løste opgaven. Det højner sikkerheden i tilfælde af, at en soldat uforvarende skulle komme til at udløse en vejsidebombe eller improviseret sprængladning.
Udstyret er netop blevet brugt til uddannelse af de ingeniør- og eskortesoldater, der om kort tid skal udsendes på ISAF hold 17. En af dem, der har fået efteranalyseret sit arbejde med hjælp fra det elektroniske udstyr, er konstabel Pedersen. Han er en af de specialister, der går forrest og afsøger sporet:
Minesøgerens vinkel i forhold jorden samt minesøgerhovedets afstand
til jorden er afgørende parametre for at opnå den bedste sikkerhed for
at finde miner, IED’er eller andre sprængladninger. Foto: Per Amnitzbøl
Rasmussen, PIC/HOK
- Jeg er rigtigt glad for at have prøvet udstyret. Det er mig selv, der
skal gå foran derude og søge efter sprængladninger. Så jeg vil jo gerne
forhindre, at der sker mig eller mine kammerater noget. Efter noget tids
søgen bliver man måske træt i musklerne, får ikke svinget minesøgeren
ordentligt eller noget andet. Det opdager systemet, så man bliver
opmærksom på det, siger han.
Uddannelsen er tidligere blevet varetaget af det firma, der leverer
udstyret. Men nu har Forsvaret selv investeret i udstyret, så man
løbende kan holde kurser og uddanne soldaterne. Det giver samtidig
mulighed for at uddanne et større antal soldater og højne
sikkerhedsniveauet for endnu flere enheder.
|
|