[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]
Lidt før midnat forlader en kolonne DANCON’s område i Camp Bastion. Målet er ”Flight Line”, som soldaterne i daglig tale kalder Camp Bastions travle lufthavn. Arbejdet med at sende gods, materiel og køretøjer mod Danmark med fly, er ved at være en daglig rutine.
Den sidste danske Leopard 2 forlader her afghansk grund.
Mange nætter på ”Flight Line”
Igennem de sidste måneder har soldaterne fra Det Nationale Støtteelements terminalhold, tilbragt mange aftener og nætter på den store parkeringsplads, hvor transportflyene ruller ind.
– Ved at flyve ud om natten, får vi mere for pengene, forklarer Rune, som er premierløjtnant og terminalofficer: - Den afghanske varme har indflydelse på, hvor meget nyttelast et fly kan tage – jo højere temperatur, jo mindre last.
- På grund af den lidt lavere temperatur om natten, bliver flyet i stand til at tage en større nyttelast – hvis flyet skulle herfra om dagen, hvor det er rigtig varmt, ville nyttelasten være adskillige tons mindre.
Alt afhængig af lasten og flyet kan arbejdet tage mellem to og syv timer – det hænder at soldater kan skimte en smal solstribe i horisonten, samtidig med at flyet letter!
En af de store
I aften er en af de særlige. Den sidste kampvogn som tilhørte ISAF 17’s kampvogns-detachement, skal flyves ud af Camp Bastion med første stop Dubai. Til det formål er der blevet chartret et af verdens største fragtfly, en russisk Antonov 124.
Ud over kampvognen, er der plads til andet gods og materiel i flyets store lasterum – Holdets terminalofficer har sørget for, at pladsen og lasteevnen bliver udnyttet optimalt.
– Vi begynder planlægningen i god tid, hvor vi sender en større mængde gods i udbud hos en række civile selskaber – på den måde får vi markedets bedste pris, fortæller Rune og fortsætter: - Det selskab der vinder udbuddet, afgør derefter hvornår det forskellige gods i udbuddet skal af sted og med hvilket fly.
Det vi skal fokusere, er at fastlægge den mest effektive måde at få læsset flyveren på – det handler om at gøre det så effektivt som muligt, så vi undgår spildtid. Vi skal også være sikre på, at flyets lasteevne bliver udnyttet optimalt.
Ud over den sidste kampvogn, har det store Antonov fly på denne flyvning, plads til yderligere fire containere med materiel.
Med trykluft fjerner soldater fra terminalholdet det sidste afghanske støv – materiellet skal være så rent som muligt!
Den sidste klargøring
Inden kampvognen skal ud på sin sidste tur på afghansk grund, skal soldaterne foretage den sidste klargøring. Kampvognen har forud for hjemtagningen, været igennem en stor nedvaskningsproces
– Vi afleverer godset så rent som muligt, således at der ikke er nogen smittefare, når det kommer til Danmark, fortæller Brian, der er seniorsergent og terminalbefalingsmand.
- Derfor bruger vi trykluft til at blæse kampvognen fri for det sidste støv og skidt, der er kommet til siden nedvaskningen. Vi kontrollerer også vognen indvendig og udvendig, for at sikre, at der ikke er noget, der kan udgøre en risiko for transporten.
Med trykluft går soldater derfor i gang med at blæse det sidste støv og skidt af kampvognen, så den er helt ren.
Det handler om at finde balancen
Det store fly er parkeret på ’Flight Line og får kampvogn, soldater og andet materiel til at virke forsvindende små. Flyet åbner sit indre, og besætning og soldater klargør flydækket til at modtage den tres tons tunge Leopard 2.
– Det er vigtigt, at kampvognen kommer til at stå det helt rigtige sted i flyet, siger Brian og fortsætter: - Loadmasteren (det besætningsmedlem, der har ansvaret for lasten, red.) har det afgørende ord i den sag. På grund af kampvognens vægt er det bedst, at placere den det sted, hvor flyet har sit tyngdepunkt – det giver den bedste balance.
– Vi har derfor haft kampvognen på vægten, så vi kan se hvordan vognens egen vægt fordeler sig – de oplysninger bruger loadmasteren til at finde den helt rigtige plads i flyet.
Selv om kampvognen er et forholdsvist stort køretøj, syner den ikke af så meget i Antonov’ens store lasterum. Kampvognen er her på vej ind mod flyets centrum, for skabe balance.
For at fordele trykket fra det tunge køretøj, udlægger besætning og soldater nogle såkaldte ’shorring’s’. De udgør et ekstra trædæk, som også beskytter flydækket mod kampvognens hårde bælter. Arbejdet bliver gjort hurtigt og effektivt – opgaven med at håndtere et stykke gods som en kampvogn, er i sikre og rutinerede hænder.
– At vi lige netop bruger denne teknik, bygger på nogle erfaringer vi har fra tidligere flytransporter af kampvogne – nogle gange kræver det lidt at overbevise selskabet om, at denne måde at gøre tingene på, er den rigtige, men det virker, pointerer Rune.
Kampvognen bliver dirigeret ombord samtidig med, at soldater og besætning hele tiden flytter og forlænger den udlagte ’shorring’ foran køretøjet. Placeret midt i flyets tyngdepunkt er det tunge køretøj nu klar til første del af rejsen mod Danmark – om få timer vil soldater stå klar i en lufthavn i De Arabiske Emirater – klar til at tage hånd om den videre færd.
Fra fly til skib
I Dubai lander flyet i Al Maktoum International Airport, som er den lufthavn De Forende Arabiske Emirater har stillet til rådighed for hjemtransporten. I de tidlige morgentimer står soldater fra det værnsfælles Joint Movement and Transport Organisation, der til daglig holder til på Flyvestation Karup, klar til at tømme flyet.
I Dubai modtager Joint Movement and Transport Organisation kampvognen.
– Vi kører kampvognen over til vores nedvaskningsområde, hvor vi i løbet af fire til syv timer får vasket køretøjet endnu en gang – vi skal være helt sikre på, at eventuelle svampesporer og bakterier er væk, fortæller Jeppe Ipsen, der er premierløjtnant og dansk terminalofficer i Dubai.
- Efter nedvaskningen bliver kampvognen sat på en blokvogn og bliver transporteret ned til Jebel Ali, som er Dubai’s store cargo-havn. Herfra bliver den loadet på skib sammen med andre danske køretøjer og andet materiel, og sendt hjem. Enten via Salerno i Italien eller direkte til Århus eller Esbjerg, slutter Jeppe.
På vej mod Jebel Ali – Dubai’s store cargo havn.
Fakta om Antonov 124
|
Antonov 124 er russisk/ukrainsk og er et af verdens største
transportfly. Her fotograferet i Camp Bastions lufthavn under læsningen
af den sidste kampvogn.
|
- 69,1 m lang, 73,3 m i vingespændet, 21,1 m høj fra bund til toppen af halen.
- Maksimal nyttelast: 120 tons
- Maksimal startvægt: 392 tons
- Marchhastighed: 800 – 850 km/t
- Marchhøjde: 11.6 km
- Aktionsradius (med maksimal nyttelast): 4800 km
kilde: www.antonov.com
|