[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]



Jesper har tidligere været udsendt til Afghanistan, først som sygeplejerske og siden som mentor. Nu får personalet på felthospitalet i Kabul glæde af hans erfaringer.

Danmark har siden 2002 haft soldater i Afghanistan som en del af den internationale styrke. Der er fortsat danske soldater i landet, men hvor der tidligere var fokus på offensive operationer, er der nu fokus på mentorering og uddannelse, så afghanerne selv kan løfte sikkerhedsopgaven og sikre freden i deres eget land.

Jesper er sygeplejerske og har været i Afghanistan flere gange. Først som infirmerisygeplejerske og senere som mentor. Nu er han tilbage som en del af det danske Nationale Støtteelement (NSE). Her skal han tage sig af danskerne og de skavanker, der nu måtte opstå.

Felthospitalet, som ligger i en af de større lejre i Kabul, fik hurtigt nys om Jespers kompetencer inden for mentorering fra tidligere missioner.
Det er altid værd at lytte til erfarne folk, og der gik derfor ikke lang tid, før Jesper planlagde og gennemførte undervisning for felthospitalets ansatte. Han fortalte om sin tid i Helmand og om at være mentor for afghanske kolleger og de udfordringer og begrænsninger, han mødte som mentor i Afghanistan.




Jesper underviser personalet på Felthospitalet i Kabul.


- Når dem, man underviser, ikke kan læse eller skrive og det materiel, man har til rådighed ikke er det bedste, så møder man hurtigt modstand, siger Jesper.

Ikke desto mindre endte Jespers samarbejde med afghanerne ud i et uddannelsesforløb, som genererede afghanske instruktører, der på egen hånd kunne lære fra sig. Det lykkedes at skabe et bæredygtigt uddannelsesprojekt, der det første halve år uddannede over 80 afghanske instruktører. Jespers erfaringer er nu delt med personalet på felthospitalet, som deltog i undervisningen, og de gik derfra med masser af indtryk og en god indsigt i mentorering inden for deres eget felt.