[Oprindeligt publiceret af Marinestaben]

Tekst: Astrid Bigum Kristensen, Journalistpraktikant.

I strålende solskin blev fartøjet HAVFRUEN i går navngivet på Flådestation Korsør. Det var Departementschef i Forsvarsministeriet, Lars Finsen, der navngav det tredje fartøj i DIANA-klassen, som afløser de gamle orlogskuttere af Ø-klassen.

Navngivningen blev fejret med taler og musik fra Søværnets Tambourkorps. Blandt andet fra generalløjtnant Per Ludvigsen, chef for Forsvarets Materieltjeneste. I sin tale udtrykte han sin tilfredshed:

”Vores skibsbyggere har gjort det godt. De tilvejebringer, i samarbejde med den civile danske skibsbygningsekspertise, skibe og fartøjer med gode søgående egenskaber.

Ønsker om et fartøj der både kan skyde en høj fart, og samtidig ligge roligt i søen ved lav fart, er skibsbygningsmæssigt nærmest to uforenelige krav. Så det kræver en høj grad af skibsbygnings¬kunst ved udformning af skroglinjerne.

Alle krav og ønsker er det dog lykkedes at afstemme godt i et konstruktivt samarbejde mellem den operative kommando og den materielfaglige myndighed.”

Nye muligheder


HAVFRUEN VAR PYNTET TIL LEJLIGHEDEN

Også Stabschef i Søværnets Operative Kommando, flotilleadmiral Henrik Andersen, gav HAVFRUEN et par ord med på vejen:

”Søværnet får med med DIANA-klassen tilført helt andre muligheder. Vores nye enheder kan blandt andet bære vores efterhånden kendte FLEX-containere. Det betyder, at de for eksempel kan anvende vores miljøcontainere og derved kan de indgå i beredskabet med miljø-bekæmpelse på lige fod med kollegaerne på Flyvefisken-klassen”, sagde han.

Stabschefen fremhævede også andre af HAVFRUENS forcer, blandt andet en ny måde at sætte gummibåden i vandet på samt fartøjets mulighed for at sejle med en fart op til 25 knob.

”Det betyder nye anvendelsesmuligheder og disponeringer i forbindelse med generel suverænitetshåndhævelse og farvandsovervågning, men vigtigst er dog den nu endnu kortere responstid i forbindelse med søredning”, påpegede han.

Efter navngivningen er HAVFRUEN nu klar til at indgå i farvandsovervågning, hvor skibet blandt andet skal bidrage med søredning, miljøovervågning og bekæmpelse af forurening.