Nyheder
Forlig
Døgnrapport
Arrangementer
Følg Forsvaret
Forsvarets arealer
Publikationer
Tekst og foto: Astrid Bigum Kristensen, journalistpraktikant
”Hold vejret.. pust ud”. En militærklædt person står og fumler med filtratoren på sin gasmaske, men efter et par forsøg lykkedes det at skifte den. Ni andre militærklædte personer iagttager nøje processen, og kort efter gentager de øvelsen.
Det er et hold læger, der får undervisning på Søværnets Havarikursus i Hvims. Undervisningen er en del af en tre ugers fælles uddannelse i Forsvaret for læger, hvor de i en uge på Søværnets lokationer i Nordjylland blandt andet skal lære at slukke brand, røgdykke, rense sig for kemikalieangreb samt lappe et skib.
I øvelsen bliver lægerne lukket ind i et rum med tåregas, hvor de skal iføre sig gasmasken. Bagefter skal de rense sig med pulver og skifte filtratoren.
Udfordring i militæret
En af lægerne er 54-årige Anders Andersen fra Århus, som er speciallæge i anæstesi. Fra 1. februar skiftede han jobbet på hospitalsgangene ud med et job som speciallæge og næstkommanderende i Combat Support Wing i Ålborg:
Anders Andersen har skiftet jobbet på hospitalsgangen ud med et job som næstkommanderende ved Combat Support Wings i Ålborg. |
Realistiske øvelser
Til vinter skal Anders Andersen sendes til Afghanistan, hvor han skal fungere som læge for de danske soldater - og i tilfælde af, at soldater bliver såret, er han den lægefaglige ekspertise i forbindelse med hjemsendelsen.
”Jeg skal ikke ud at sejle, men det vi lærer her, er bestemt noget, jeg kan bruge. Gasøvelsen var fuldstændig realistisk, man kunne mærke, om masken var tæt nok. Hvis man bliver udsat for det her i virkeligheden, og man ikke kan håndtere det, så dør man”, understreger han.
Dagens næste øvelse består i at lappe huller i et skib, og selvom det ikke er alle 10 læger, der skal færdes på havet, går alle til opgaven med ildhu. I to hold bliver de lukket ind i et ”skib”, som kan rulle fra side til side som et skib i bølgegang.
Skibet har både skader i bunden efter grundstødning, og der er rørsprængninger og skudhuller i siden, som skal lappes. Vandet fosser ind gennem hullerne, og vandet stiger hurtigt i rummet.
De store vandmasser og det bevægelige "skib" gjorde det besværligt for lægerne at lappe hullerne, men efter adskillige forsøg lykkedes det alligevel at stoppe vandet. |