[Oprindeligt publiceret af Marinestaben]

Søndag morgen fik Søværnets Operative Kommando et nødopkald fra fragtskibet ’Maestro Sun,’ der drev mod kysten mellem Thorsminde og Hvide Sande. Det 160 meter lange skib havde problemer med styremaskinen, og den danske kaptajn kunne heller ikke få nødstyringen til at fungere. Den stærke vind trak derfor skibet tættere og tættere mod land og dermed en grundstødning.

Kaptajnen smed to ankre i håb om, at de ville kunne holde skibet væk fra kysten, men der var ingen garanti for, at de kunne holde skibet med vind op til stormstyrke og fem til seks meter høje bølger. 

”Vores frygt var, at ankrene ikke kunne holde,” siger orlogskaptajn Hans Christian Iversen, der er leder af Søværnets operationscenter.

Blev liggende
Mens ’Maestro Sun’ ventede på, at en slæbebåd kunne komme frem, sendte Søværnet en helikopter ud til skibet og fik otte ud af de 25 besætningsmedlemmer reddet i land. Resten af besætningen blev på skibet for at hjælpe.

”Kaptajnen vurderede, at han skulle bruge 17 mand til at manøvrere skibet, og der har ikke på noget tidspunkt været tale om en nødsituation, men kun en kritisk situation,” siger Hans Christian Iversen. Han fortæller, at ankrene heldigvis kunne holde skibet, indtil slæbebåden nåede frem søndag aften. Her var vinden og mørket taget så meget til, at containerskibet ikke kunne tages på slæb.

”Vi måtte vente på, at søen og vinden havde lagt sig,” siger Hans Christian Iversen.
Ankrene holdt heldigvis også natten over, og mandag eftermiddag kunne slæbebåden gå i gang med at bugsere fragtskibet til Frederikshavn, hvor det skal havde styremaskinen repareret.

Både en af Flyvevåbenets helikoptere og redningsskibet NORDSØEN var natten igennem klar til at evakuere resten af besætningen, hvis ankrene gav efter. Derudover lå miljøskibet GUNNAR THORSON parat i Frederikshavn, hvis det nødstedte skib skulle gå på grund.