[Oprindeligt publiceret af Marinestaben]

Selv om det er blevet tøvejr, og isen er på vej til at forsvinde i de danske farvande, kan det stadig være risikabelt for mindre skibe at sejle ud, før isen er helt væk. Derfor anbefaler SOK de mindre skibe at vente med at sejle ud, til farvandet er helt isfrit. Alternativt at være forberedt på de mulige farlige situationer.

Særligt risikabelt er det for små skibe, der er bygget af træ og glasfiber, at sejle ud i isfyldt farvand. For selv om isen er aftagende, og det måske inde fra land ser ud som om, at havet er isfrit, kan der godt være is alligevel. Og det kan give problemer.

For eksempel kan søkasserne, det vil sige kølevandsindtaget, blive stoppet til med is, hvorved maskinen kan overophede, så skipper er nødt til at slukke for maskinen. Men med en slukket maskine er skibet prisgivet havet og vil drive uden styring.

Imellem isfri områder, kan der også være øer af is, og disse kan godt bestå af tyk is. Tryk fra sådanne drivende isflager kan få skibet til at springe læk og i værste fald synke.

Forebyg de farlige situationer
De mindre skibe kan mest sikkert undgå de farlige situationer ved at vente med at sejle ud, til al isen er væk. Hvis ikke det er muligt, bør skibene være forberedt på de farlige situationer.

For eksempel ved at sørge for, at søkasserne kan renses indefra maskinen med trykluft eller varmt vand.

Desuden bør de små skibe undgå at sejle ind i drivende isflager. Om dagen er det ikke noget problem, fordi man kan se isen. Men om natten kan det være svært at se isen. Derfor bør skibet være udstyret med en projektør, der lyser i sejlretningen.