[Oprindeligt publiceret af Gardehusarregimentet]

Af Lasse Nelson, presseofficer

Det var med meget kort varsel, at de otte soldater skulle finde den fine skjorte frem, trække i et par rene bukser og børste støvet af støvlerne. Den engelske premierminister Tony Blair havde sat sin fod på landingsbanen bare 1000 meter fra Camp Einherjer.



De lidt benovede danskere fik en helt særlig dag, da de mødte premierminister Tony Blair, som villigt stillede op til holdfoto.

Tony Blair skulle selvfølgelig tale med de britiske soldater, som han har sendt til Irak. Men han satte sig også ned ved det danske bord, hvor soldaterne fik ti minutter til at fortælle om deres arbejde og oplevelser langt hjemmefra.

Kaptajn Lene Lillelund fangede premierministerens opmærksomhed, da hun fortalte om de genopbygningsprojekter, som Den Danske Bataljon skal have afsluttet, før danskerne trækkes hjem til august.

Der blev også tid til at fortælle anekdoter fra hverdagen, hvor konstabel Knud Finken fik det helt store smil frem hos Tony Blair.

- Knud Finken var på opgave i nærheden af en by i bataljonens ansvarsområde, da hans enhed pludselig fik en lille hilsen fra nogle stenkastende smådrenge, der åbenbart kedede sig. Inden den danske enhed nåede at sætter sig til modværge, kom hjælpen ilende fra et af de nærliggende huse. Ud af det lerklinede hus kom en mor springende og greb resolut fat i en af drengene, som fik et par velrettet slag i den bageste del. Tolken, som fulgte enheden, kunne med et stort grin oversætte morens formaning til drengene. ”Se flaget på bilerne. Det er danskerne – det er vores venner”.
 


På trods af et stort presseopbud virkede Tony Blair afslappet og meget interesseret i, hvad de danske soldater havde på hjerte. Der blev budt på kaffe, the, småkager, og de obligatoriske vandflasker stod også fremme.

Seniorsergent Jan Ellekilde syntes, at ”det var sjovt at opleve Tony Blair skraldgrine over Finkens historie”. Pia Mølleskov syntes, at ”det var stort at mødes med en af verdens toppolitikere” og der er ingen tvivl om, at de otte danskere havde en ganske særlig dag i Basra provinsen.



Tony Blair, som står på trappen til højre for Union Jack, takkede for en varm modtagelse og udtrykte sin store glæde og beundring for styrkernes arbejde, før han igen forlod os. Han brugte faktisk Knud Finkens historie som eksempel på, at den brede befolkning er meget glad for vores indsats i Irak.