[Oprindeligt publiceret af Jydske Dragonregiment]

BRM uddannelsen for HBU hold FEB 2010

 

Så er de værnepligtige på Hærens Basis Uddannelse (HBU), nået frem til fjerde og sidste måned i deres værnepligt.

Det betyder at de skal i gang med Brand, Redning og Miljø-uddannelsen. ”Hvad i alverden skal de dog bruge det til” tænker nogle sikkert. Hvad skal sådan noget halv-civilt slinger i hæren og måske især hos det gamle, stolte Jydske Dragonregiment.

Det globale billede har ændret sig meget de sidste 25 år og det har forsvaret også. I nutidens forsvar lyder opskriften for værnepligtige således:

Formålet med Hærens Basisuddannelse (HBU) er at sætte enkeltmand i stand til at indgå i løsning af opgaver i hold, som indgår i totalforsvaret, enten i det militære forsvar eller ved en anden myndighed (Beredskabskorpset, Politiet, det frivillige forsvar eller lignende).

Stenen vejer 450 kg. 

Så derfor skal de 240 HBU’er igennem 57 timers BRM uddannelse. Som ved de fleste uddannelser startes der ud med en omgang teori. Når så det er på plads, skal der trænes og øves i praksis. Så skal der slukkes brande i næsten alt hvad der kan brænde, med forskellige slukningsmidler og benyttende diverse slukningsmetoder.


Førstehjælpsmoment.


Et moment med færdselsuheld! 

Redning er måske det mest omfattende emne, hvor den værnepligtige prøver mange spændende øvelser, som nedfiring af person-på-båre fra 2. sal, opfiring fra kælder, afstivning af bygninger så man kan hjælpe fastklemte og/eller tilskadekommende ud.

HBU’erne skal også lære at afdække tage efter stormvejr, konstruere og forstærke dæmninger, bryde gennem mure, opstille og bruge motorpumper samt bruge reb og tovværk. For at kunne bruge reb og tovværk skal de værnepligtige desuden lære en del knob og stik.


Det er ikke så let som det ser ud! 

Miljø uddannelsen drejer sig om uheld/ulykker eller forsætlige handlinger som kan forårsage skade på miljøet. Derfor bliver HBU’erne, efter den teoretiske del er gennemført, udsat for en række situationsspil, hvor de gennem samarbejde skal prøve at reducere skadens omfang ved forskellige typer af ulykker.

De værnepligtige skal naturligvis også lære at beskytte sig selv ved hjælp af maske, dragter og andet udstyr.


Afstivning af mur. 

Alt det indlærte under BRM bliver efterfølgende afprøvet og kontrolleret, under den afsluttende kontroløvelse. Så selv om nogle måske mener at ”det der civile slinger” er spild af tid, så resultere det jo blandt andet i at det civile samfund, hvert år får tilført 1.000vis af unge, som med deres HBU uddannelse, vil være i stand til at bistå det civile beredskab ved større ulykker og katastrofer. 

PL D.M. Graversen

UDDO HBU

II JDR
Fotos: Informatikassistent Alex K Petersen